Zahrada

Ze slupek od brambor připravte hnojivo pro sazenice. Je to hotový zázrak

33views

Máte připravené sazenice rajčat, paprik a okurek? Jaro se stále více blíží, a to znamená, že brzy nastane čas zasadit rostliny do země. Sazenice by už měly být pěkně velké.

Zdravé a silné sazenice po zasazení do země zakoření mnohem rychleji. Budou také odolnější vůči chorobám a škůdcům. Vyplatí se proto posílit je vhodným hnojivem, které si můžete vyrobit ze zbytků.

Jak hnojit sazenice?

Sazenice je dobré po výsevu přihnojit. Díky tomu budou silné a brzy začnou kvést. Než je zasadíte do země, musíte se ujistit, že mají dostatek živin.

Výborným hnojivem jsou slupky od banánů, ale stejně dobře fungují i slupky od brambor. Často na ně zapomínáme, ale mají opravdu mnoho cenných složek.

Bramborové hlízy mají mnohem méně živin než slupky. Právě ve slupkách se nacházejí vitaminy a minerální látky. Lze je použít k hnojení sazenic rajčat.

Výroba hnojiva ze slupek brambor

Odborníci na výživu upozorňují, že bramborové slupky obsahují nejvíce vitaminů a minerálních látek. Proto bychom měli neloupané hlízy vařit. Pokud však brambory oloupeme, můžeme slupky použít k hnojení rostlin.

Bramborové slupky obsahují zinek, měď, chrom, jód, fluor a selen. Vitamin C a vitaminy skupiny B se nacházejí právě pod slupkou. Slupky můžete použít k zalévání sazenic. Zvláště rajčata vám za to poděkují.

K přípravě slupek budete potřebovat slupky ze 2-3 brambor a 2 litry vody. Hnojivo připravíte během několika minut. Poradím vám, jak ho vyrobit a posílit rostliny před jejich zasazením do země.

Ideální hnojivo pro zalévání sazenic

Bramborové slupky vložím do hrnce a zaliji je 2 litry teplé vody. Směs vařím 15 minut a nechám ji vychladnout. Pak směs přeliji přes síto.

Bramborové slupky vymažu každých 10 dní. Toto hnojivo rostliny posílí, vyživí a urychlí jejich růst. Vyplatí se ho použít už teď, než rostliny zasadíme na zahradu.

Leave a Response