Zahrada

Takto můžete pěstovat brambory i v panelovém domě na balkoně.

27views

Kdo by nechtěl k obědu nebo večeři servírovat produkty z vlastní „zahrádky“, že? I když však nemáte zahradu, jedinou možností, jak si něco vypěstovat, je zaplnit balkon květináči. Nevadí, nevadí. Dnes se dozvíte, že takové brambory můžete pěstovat i v panelovém domě.

Předklíčené brambory

Kupte středně velké hlízy brambor a nechte je naklíčit, tj. nechte je na světle při teplotě asi 15 °C po dobu asi 30 dnů. Pokud se rozhodnete pro pozdní brambory, musíte s předklíčením začít nejpozději v březnu.

Příprava květináče

Při pěstování brambor se neobejdete bez vhodného květináče. Ideální je květináč o výšce alespoň 50 cm a průměru 35 cm. Pokud takový nemáte, nevadí, ale vezměte kbelík podobné velikosti, vypláchněte ho hypermanganem, abyste ho vydezinfikovali, a na dně vyvrtejte několik otvorů, aby mohla odtékat voda.

Vyrobte si vlastní substrát

Substrát můžete buď koupit, nebo si ho namíchat sami. Stačí dát dohromady jeden díl zeminy, dva díly kompostu a asi šálek dřevěného popela. Hnojivo nasypte do kbelíku do výšky asi 15 cm, na něj položte 2 nebo 3 předklíčené brambory a zasypte je stejným množstvím substrátu. Pak už jen postavte kbelíky na slunce.

Jak pečovat o brambory?

Když je rostlina vysoká více než 15 cm, přidejte ještě trochu zeminy tak, aby z půdy vyčnívala pouze horní část rostliny, a pokračujte v tomto postupu, dokud nebude zemina až po okraj květináče. Brambory poměrně často vysychají, proto je průběžně kontrolujte a v případě potřeby zalévejte. Každé tři až čtyři týdny přidejte kompost nebo hnojivo.

Kdy sklízet?

U kvetoucích odrůd krátce po odkvětu, u ostatních odrůd po zaschnutí brambor. Po sklizni brambory rozložte v chladné místnosti a nechte je dva týdny schnout.

Leave a Response