Zahrada

Vy Slováci tady jíte červy každý den, aniž byste o tom věděli. Hmyz je v těchto potravinách

17views

Evropská unie v roce 2023 otevřela dveře používání různých hmyzích produktů v potravinách. I když je to pro někoho nepřijatelná novinka, hmyz se v potravinách vyskytuje již dlouho. Věděli jste, že mnoho oblíbených pochutin obsahuje složky z hmyzu?

V mnoha zemích světa, zejména v Asii, je hmyz součástí tradiční kuchyně již po staletí. Pro Evropany je to však stále citlivé téma. Konzumace hmyzu v mnohých vyvolává odpor, ačkoli, pravda, jej v různých podobách konzumují již dlouho. Mnoho sladkostí a dalších výrobků obsahuje hmyzí deriváty, o kterých spotřebitelé často ani nevědí.

Proč právě hmyz?

Hmyz by podle odborníků mohl být udržitelnou náhradou masa. Obsahuje velké množství bílkovin a jeho chov má výrazně nižší ekologický dopad než tradiční produkce masa. Pro potravinářské společnosti to také znamená snížení nákladů. Hmyz lze použít v široké škále výrobků – od pečiva a těstovin až po omáčky, vegetariánské náhražky masa a dokonce i nápoje podobné pivu.

Výrobky s hmyzem již na pultech

Nové složky hmyzu, jako je prášek cvrčka domácího nebo larvy moučných červů v různých formách, jsou schváleny od začátku roku 2023. Jiné hmyzí složky se však v potravinářském průmyslu používaly již dříve, a to především jako barviva. Některé oblíbené výrobky, které denně konzumujeme, obsahují specifické složky pocházející z hmyzu:

  • Kinder Schoco-Bons: Lesklá vrstva těchto čokolád obsahuje šelak, což je červivý sekret.
  • Milka s barevnými kapkami: Barevné pastilky v čokoládě jsou potaženy šelakem, který dodává pastilkám lesklý vzhled.
  • M&M’s: Obsahují barvivo E102, známé také jako košenila, které se získává z kaktusových červů.
  • Kyselé želé fazole Trolls Worms: Tyto želé jsou obarveny karmínem, který se často vyskytuje v jiných gumových bonbonech.

Proteinové těstoviny a tyčinky jsou dalším příkladem, kde se používají hmyzí bílkoviny. Larvy blanokřídlých nebo cvrčci jsou od roku 2021 schváleni pro použití v potravinách a jejich přítomnost ve výrobcích s vysokým obsahem bílkovin je na vzestupu.

Ačkoli téma hmyzu v potravinách zůstává kontroverzní, faktem je, že jeho využití v potravinářském průmyslu se bude pravděpodobně nadále rozšiřovat. Uvidíme, zda se nakonec stane běžnou součástí našeho jídelníčku.

Leave a Response