Zahrada

Nekupujte nádoby na sazenice, vyrobte si je doma z ruliček od toaletního papíru.

18views

Kartonové ruličky od toaletního papíru lze úspěšně použít k výsevu semen a produkci sazenic. Poradíme vám, jak je připravit pro výsev semen a jak do nich vysadit sazenice.
Mnoho lidí si připravuje vlastní sazenice místo toho, aby si kupovali hotové sazenice květin a zeleniny, které pak vysadí na zahradě.

K výsevu semen se používají nejen specializované krabičky, multipacky nebo multiplikátory, ale také různé provizorní nádoby, jako jsou sklenice od jogurtu, sýra nebo jiných potravin.

Zahrádkáři, kterým záleží na ekologii, rádi používají biologicky rozložitelné produkty, jako jsou rašelinové květináče. Do jakých dalších ekologických nádob můžete vysévat semena zeleniny a květin?

Květináče na osivo vyrobené z ruliček od toaletního papíru.

Ekologicky šetrným způsobem je použití ruliček od toaletního papíru pro výsev semen. Místo jejich vyhazování do odpadu je můžeme úspěšně nahradit jinými nádobami, například často používanými plastovými květináči. Jedná se o levné řešení, které navíc zapadá do trendu recyklace a filozofie zero waste.

Jak vyrobit sazenice z ruliček od toaletního papíru?

Jednorázové květináče pro výrobu sazenic lze vyrobit z ruliček od toaletního papíru – jejich velikost a tvar jsou optimální.

Pro výrobu sazenic použijte celé ruličky nebo je rozřízněte napůl (z jedné ruličky pak můžete vyrobit dva květináče). Některé rostliny vyžadují hlubší květináče, jiné mělčí. Celé role se hodí pro rostliny, kde příprava sazenic trvá dlouho (6-8 týdnů) a sazenice dorůstají větší velikosti. Poloviční role se používají pro rostliny, které vytvářejí sazenice v kratší době: 3-4 týdny. Ukázka videa o přípravě sazenic:

Výsev semen do květináčů z ruliček od toaletního papíru

Připravené ruličky (celé nebo poloviční) by měly být na jedné straně přehnuty tak, aby tvořily dno (tím se zabrání vysypání zeminy při plnění květináče).
Poté nasypte substrát do papírových nádob – může to být hotový substrát pro výsev semen nebo směs rašeliny a písku.
Takové papírové nádoby umístěte na tác nebo stojan.
Poté semena vysejeme (do hloubky v závislosti na preferencích daného druhu rostliny).
Po výsevu substrát lehce navlhčete vodou. Do jednoho květináče nevysévejte příliš mnoho semen.

Jak pečovat o sazenice ve válcových květináčích?

Umístěte misky s květináči na teplé a slunné místo (například na okenní parapet). O vzcházející sazenice je třeba pečovat stejně jako o sazenice vypěstované v klasických květináčích. Nezapomeňte je chránit před průvanem a nízkými teplotami.

Leave a Response