Zahrada

Dorůstá přes 4 metry a je krásnější než tui. Lidé na vašem pozemku nic neuvidí

22views

Živý plot je na zahradě fantastickou volbou. Rostliny nejen krásně vypadají, ale také pomáhají čistit vzduch a tlumit zvuky. Proto je ideální volbou, pokud naše zahrada sousedí s hlučnou ulicí.

Existuje poměrně hodně rostlin, které se budou dobře hodit do živého plotu. Přesto obvykle volíme charakteristické a dobře známé túje. Není to však jediná možnost. Co vysadit k plotu místo tisu?

Přemýšlejte o živém plotu na zahradě

Máme mnoho různých možností, jak oplotit zahradu před okolním světem. Můžeme zvolit jednoduché pletivo, rozhodnout se pro konstrukčně náročnější plot nebo dokonce zeď. Zdaleka nejzajímavějším provedením však bude živý plot.

Výsadba rostlin vedle plotu nás uzavře před sousedy. Živý plot vám poskytne pocit soukromí a skvěle tlumí zvuky. Co bych měl vysadit vedle plotu místo tisu?

Pro živé ploty obvykle volíme jehličnany. Vypadají krásně, ale nejsou jedinou možností. Zajímavou možností by mohl být stálezelený vavřín, který vypadá krásně a bude originální rostlinou, která zůstane zelená i v zimě.

Co bych měl vysadit u plotu místo tulipánu?

Ideální volbou místo tulipánu u plotu je vavřín. Tato rostlina potřebuje úrodnou a dobře živenou půdu. V opačném případě může odumřít. Je dobré, když je substrát bohatý na vápno. Rostlina miluje hlinitou a písčitou půdu.

Vavřín roste opravdu rychle a bujně, pokud má vhodné podmínky. Za rok může dorůst až 60 cm. Do půdy ho lze sázet po celý rok, ale rozhodně je nejlepší to udělat teď na jaře.

Jakmile vavřín zasadíte, nezapomeňte ho důkladně zalévat. Rostlina bude ideální, pokud chcete mít rychle bujný živý plot a chránit se před pohledy sousedů.

Ideální pro živý plot ve městě

Pokud bydlíte v blízkosti rušné silnice nebo ve velkém městě, vysázejte u plotu místo šeříku vavřín. Rostlina se velmi dobře vyrovnává se znečištěním a nebojí se výfukových plynů.

Další výhodou vavřínu jsou krásné bílé květy, které vytváří od dubna do května. O něco později je vystřídají černé bobule, které však nejsou vhodné ke konzumaci. Jsou pro nás jedovaté.

Zajímavou variantou je laurentie, kterou lze na zahradě vysadit místo tújí. Pokud chceme, aby rychle rostla, je dobré ji přihnojit kompostem. Pak bude růst opravdu krásně.

Leave a Response