Zahrada

Také vám mezi dlaždicemi vyrůstá plevel? Tato rada zkušeného zahradníka

22views

Pokud se chcete dozvědět, jak udržet terasu a příjezdovou cestu čisté a bez plevele, jste na správném místě. V tomto průvodci vám krok za krokem ukážeme, co dělat, aby tato místa vypadala co nejlépe! (foto: plenum.sk)

Co budete potřebovat, abyste mohli začít:

Prvním krokem je ujistit se, že máte všechny nástroje a prostředky, které potřebujete k boji se špínou a plevelem.

  • Přístup k teplé vodě
  • Kbelík
  • Kartáč s tvrdými štětinami
  • Čistič paluby

Skvělou možností, kterou je třeba zvážit, je použití tlakové myčky. Pokud ji máte, skvělé! Pokud nemáte, není to problém, protože to není nutné.

Protože se jedná o poměrně špinavou práci, stojí za zvážení, zda si nevzít staré oblečení a zahradnické rukavice.

Krok 1: Odstraňte veškerý plevel

Divoké rostliny zvyklé na drsné podmínky rostou i na místech, která považujeme za nepříznivá pro rostliny. Prorůstají i ty nejmenší kousky volného prostoru, které se nacházejí v zákoutích příjezdové cesty nebo mezi dlažebními deskami či dlažebními kostkami.

Než se pustíme do úklidu, musíme se ujistit, že jsme se jich zbavili. Nejúčinnější metodou je použití herbicidu se systémovým účinkem, který plevel a jeho těžko prokořenitelné kořeny zničí.

Nejčastěji se používají přípravky s glyfosátem, ale vzhledem k jejich dlouhodobému dopadu na životní prostředí by byl vhodnějším řešením přípravek s přírodní složkou, jako je vinný ocet (doporučujeme koncentrát Chraňte svou zahradu před plevelem).

Pokud chcete být co nejšetrnější k životnímu prostředí, nezbývá vám nic jiného než veškerý plevel odstraňovat ručně.

Krok 2: Namíchejte čisticí prostředek na terasu a příjezdovou cestu

Použití čisticího prostředku, který není určen pro použití na těchto površích, může zanechat zbytky nebo je dokonce poškodit. Proto doporučujeme zakoupit přípravek určený speciálně pro čištění teras, který je nejen bezpečnější, ale také poskytuje vynikající výsledky.

Je třeba jej smíchat s vodou v poměru podle pokynů na etiketě a poté nalít do kbelíku nebo, pokud používáte tlakovou myčku, nalít do speciální přihrádky.

Krok 3: Nalijte a vydrhněte

Nyní je čas začít nalévat čisticí roztok na místa, která chcete vyčistit. Pokud se jedná o velkou plochu, vyplatí se to dělat postupně, aby prostředek nestihl na povrchu zaschnout.

Poté vezměte kartáč s tuhými štětinami a začněte povrch drhnout. Tvrdé štětiny a roztok usnadňují prořezávání nečistot a řas. Možná vás překvapí množství nečistot, které vytékají z mezer v deskách, ale nebojte se, je to zcela normální.

Krok 4: Opláchněte čistou vodou

Po odstranění nečistot a řas je třeba opláchnout čistou vodou. Pokud používáte tlakovou myčku, většina z nich je již pravděpodobně smyta, ale i tak se vyplatí přejít na slabší proud, abyste se zbavili posledních kousků. Pokud nepoužíváte hadici, měl by v závislosti na čištěné ploše stačit kbelík s vodou nebo zahradní hadice.

Krok 5: Údržba

Nejlepším způsobem, jak se vyhnout opakovanému čištění příjezdové cesty, je její pravidelné zametání. Důležité je udržovat ji bez plevele pomocí dlouhodobě působícího herbicidu, zejména ve spárách dlažby.

Malá, ale pravidelná údržba zajistí trvanlivost vaší terasy a příjezdové cesty, takže si je budete moci užívat a opatrovat po mnoho dalších let.

Leave a Response