Zahrada

Vysaďte ji vedle levandule. Začne růst jako nikdy předtím

21views

Levandule je jednou z nejoblíbenějších okrasných rostlin. Vysazená na zahradě vytváří nádhernou provensálskou atmosféru. Šíří krásnou vůni, která odpuzuje mnoho škůdců. Co byste měli vysadit vedle levandule, aby vaše zahrada vypadala úžasně?

Levandule patří do čeledi bledulovitých. Na světě existuje 41 různých druhů levandule, které rostou ve Středomoří, severovýchodní Africe a dokonce i na Arabském poloostrově. V průběhu let se přizpůsobila nepříznivým povětrnostním podmínkám, takže ji lze snadno pěstovat i na vaší zahradě.

Je to velmi půvabná rostlina, která je skutečnou ozdobou. Intenzivní vůně levandule odpuzuje komáry, komáry a klíšťata. Jak pěstovat levanduli, aby rostlina v létě vypadala úžasně? Zde je několik tipů.

Jak pěstovat levanduli?

Pěstování levandule je snadné, ale musíte jí zajistit správné podmínky pro kvetení. Nejdůležitějším aspektem je umístění. Mělo by být teplé a dobře osvětlené. Můžete ji vysadit na zahradě nebo na slunné terase či balkoně. Důležitá je také půda, ve které bude rostlina růst. Měla by být úrodná, lehká, propustná, dobře odvodněná, s neutrálním pH. Půda by se měla pravidelně zalévat malým množstvím vody. Levandule nejlépe roste v substrátu se stálou vlhkostí.

Sníte o levandulovém záhonu? Nezapomeňte, že řízky musí být od sebe vzdáleny 30-40 cm, aby se dobře vyvinul kořenový systém. Pokud by byly vysazeny příliš blízko u sebe, mohly by „krást“ cenné živiny z půdy.

Jak vybrat levanduli? Je to trvalka, ale ne každý druh je vhodný pro pěstování v polské zahradě. Nejlepší volbou bude levandule úzkolistá nebo francouzská. Oba druhy jsou mrazuvzdorné. Na podzim a v zimě je stačí přikrýt fólií, aby se fialové květy objevily o několik měsíců později.

Co vysadit vedle levandule?

Levandule je spojována s provensálskými poli, ale hodí se do zahrad zařízených v moderním, klasickém, rustikálním i naturalistickém stylu. Nejlépe vypadá ve skupinách, ale nic vám nebrání vysadit ji vedle jiných rostlin. Co vysadit vedle levandule, aby zkrášlila vaši zahradu? Nejlepší by bylo:

  • Zinnie,
  • broskvoně,
  • zahradní lilie,
  • Karob,
  • Kostřava,
  • Clematis.

Pokud sníte o bylinkové zahrádce, osázejte ji tymiánem, rozmarýnem, šalvějí nebo libečkem. Všechny rostliny mají podobné nároky na půdu a nebudou si škodit. Levandule „nemá ráda“ růže a vřes. I když by taková kompozice zahrady byla jistě velmi působivá, vřes a růže mají jiné nároky na půdu než levandule. Jejich výsadba vedle sebe by každé z těchto rostlin uškodila.

Kdy levandule kvete? Od července do srpna, někdy až v září. Přerostlou levanduli je třeba seříznout, aby příští rok vypustila více výhonků. Co byste měli dělat s uříznutými květy levandule? Použijte je do domácích kytic nebo jimi naplňte polštářky. Bylo vědecky prokázáno, že vůně levandule má uklidňující a uspávací účinky. Sušené květy levandule můžete použít také při pečení nebo do džemů, zavařenin a sirupů.

Leave a Response