Zahrada

Před výsadbou půdu dezinfikujte. Nebudete se stačit divit, jak vše poroste.

15views

Máte obavy, že se vaše zahrada v minulosti potýkala s různými chorobami, škůdci a plevelem? Pak byste měli zvážit sterilizaci půdy. V zásadě byste měli půdu sterilizovat před každou výsadbou.

Vytrhávejte plevel a rozrušujte půdu

Nedovolte, aby letošní rostliny onemocněly loňskými patogeny. Nejprve odstraňte všechny napadené rostliny včetně kořenů. Vytrhané byliny a plevel však nedávejte do kompostu. Choroby v něm mohou přežívat několik let. A mohlo by se stát, že byste je nakonec opět vložili do půdy.

Poté půdu rozdrťte, abyste odstranili hrudky. Tím také přivedete škůdce, kteří přežívají hluboko v půdě a živí se kořeny rostlin, blíže k povrchu. Sluneční paprsky je tak snáze zahubí.

Vytvořte půdě saunu

Poté půdu důkladně zalijte, aby byla alespoň půl metru hluboká. Tím se půda stane lepším vodičem tepla a teplo pronikne hlouběji do půdy. Přikryjte ošetřenou půdu průhlednou fólií, aby se kameny zatížily. Za chladnějšího počasí můžete použít černou fólii, protože tato barva lépe udržuje teplo.

Nezapomeňte na hnojení a dezinfekci

Po 4 týdnech slunce půdu sterilizuje a během tohoto období nemusíte dělat nic jiného než čekat. Je však důležité mít na paměti, že tento proces zahubí všechny organismy v půdě. Dokonce i ty prospěšné, které pomáhají rostlinám růst. Pokud tedy do takového záhonu zasadíte semena, může se stát, že rostliny vůbec nevyrostou. Proto je třeba do půdy následně přidat kompost.

Nezapomeňte dezinfikovat nádoby a zahradnické nářadí. Bakterie a plísně na nich mohou přežívat i několik let. Keramické a hliněné nádoby lze obvykle umýt mýdlovou vodou a opláchnout. S plastem je to složitější a je třeba ho ošetřit bělidlem. Kovové náčiní pro změnu dezinfikujte 70% alkoholem.

Dezinfikovat byste měli také semena určená k výsadbě. Existují bakteriální a houbové patogeny, o kterých možná nevíte, ale které vám mohou zničit celou úrodu.

Výjimkou nejsou ani květináče

Tuto techniku můžete použít i při pěstování rostlin v malém květináči. Nechcete kupovat sterilizovanou zeminu? Pak můžete tu starší ošetřit vysokou teplotou v troubě, mikrovlnné troubě nebo ji prohnat horkou vodou.

Pokud se chcete sterilizaci vyhnout kvůli její časové náročnosti, pravidelně střídejte plodiny na zahradě. Testujte půdu, hnojte ji a příliš ji nenarušujte. Pravidelně odstraňujte plevel a dezinfikujte zahradní nářadí. Pokud však zakládáte novou zahradu, měli byste půdu sterilizovat v každém případě.

Leave a Response