Zahrada

Patří dýně mezi ovoce nebo zeleninu? Většina lidí se v této otázce vždy mýlí

18views

Dýně se nazývají podzimní zelenina nebo sezónní zelenina. Je však tento termín správný? Ačkoli se dýně tradičně řadí mezi zeleninu, botanicky se jedná o ovoce. Podobnou divergenci používáme v každodenním životě i u jiných oblíbených produktů.

Dýně, stejně jako okurky, rajčata a lilky, nejsou zelenina, ale ovoce . Ovoce od zeleniny rozlišujeme podle toho, že se vyvíjí z květů rostliny . Dalším dobrým způsobem, jak tyto dvě skupiny rozlišit, je obsah semen . Semena se nacházejí pouze v ovoci , ale ne v zelenině .

Několik základních informací o dýních

Dýně je ovoce, které patří do stejné čeledi jako například melouny, vodní melouny nebo známé cukety. Je známá již od starověku. Již staří Řekové oceňovali její příznivý vliv na náš trávicí systém.

V Evropě obliba dýně vzkvétala v 15. století a na samotném Slovensku o něco později – na přelomu 12. a 13. století. Dnes je dýně velmi oblíbená a je považována za symbol podzimu. Používá se ke kulinářským i dekorativním účelům.

Po celém světě je známo několik druhů dýní, okrasných i jedlých. Na Slovensku jsou nejoblíbenější dýně obecná, dýně obrovská a dýně hokaido. Všechny tři druhy lze v kuchyni úspěšně využít.

Vyplatí se jíst dýni?

Dýně je velmi zajímavým produktem nejen pro své všestranné využití v kuchyni . Je také mimořádně zdravá a její dužina obsahuje mnoho prospěšných živin . K čemu je dýně dobrá?

Za svou oranžovou barvu vděčí toto ovoce velkému množství betakarotenu . Tento antioxidant snižuje riziko aterosklerózy a srdečních onemocnění a také zpomaluje projevy stárnutí. Betakaroten má navíc pozitivní vliv na náš zrak.

Dužina dýně obsahuje mnoho vitamínů , zejména vitamín A , ale také vitamíny skupiny B . Kromě toho je bohatá na vápník, fosfor, železo, draslík a hořčík . Plody dýně se rozhodně vyplatí jíst. Kulinářskou flexibilitu dýní si můžete vyzkoušet s tímto receptem na palačinky . Dužinu dýně lze použít také při přípravě bramborových knedlíků .

Leave a Response