Zahrada

Zkušený zahradník varuje. Stačí jedna chyba a přijdete o celou úrodu.

16views

Rajčata pocházejí ze západní části Jižní Ameriky. Dnes jsou na Slovensku jednou z nejoblíbenějších druhů zeleniny. Proto není divu, že je mnoho lidí chce pěstovat na své zahradě. Zjistěte, jaká chyba vás může stát celou úrodu!

Věděli jste, že první rajčata měla zlatavou barvu? V minulosti znali tuto zeleninu převážně jen obyvatelé dnešního Mexika, Ekvádoru, Peru a Bolívie. Pokud chcete na své zahradě pěstovat rajčata, je třeba se vyvarovat 1 chyby. Pokud uděláte jednu, můžete přijít o celou úrodu!

Co nemají rajčata ráda?

Pokud chcete na zahradě pěstovat rajčata, měli byste vědět, že tyto rostliny jsou poměrně vybíravé, pokud jde o sousedství s jinou zeleninou. Důvodem je především konkurence o živiny a minerální soli, které rostliny odebírají z půdy. Samozřejmě jde také o přístup ke slunečnímu světlu a o prostor v půdě pro kořeny.

Jaké rostliny byste neměli vysazovat v blízkosti rajčat? Velkou chybu uděláte, pokud na záhony vedle rajčat vysadíte brambory nebo kukuřici. Tyto druhy zeleniny (pokud jsou v těsné blízkosti) pravděpodobně připraví rajčata o potřebné živiny. Ale to není všechno. Brambory mohou na rajčatech způsobit také takzvanou bramborovou plíseň. Kvůli tomu můžete přijít o celou úrodu.

Úrodě rajčat určitě pomůže také zelí a ředkvičky. Nezapomeňte, že tato zelenina vysazená v těsné blízkosti může dokonce oddálit dozrávání úrody. Mnoho zahradnických odborníků také nedoporučuje vysazovat vedle rajčat rostliny, jako jsou ořechy, okurky, fenykl, lilek a medovník.

Co lze udělat pro to, aby rajčata více plodila?

Pokud se chcete vyhnout chybám při pěstování rajčat, je nutné pamatovat na jejich správné hnojení. K tomu jsou ideální profesionální organická hnojiva s vysokým obsahem dusíku. Právě tento prvek má na růst rostlin mimořádně příznivý vliv. Pokud jde o přírodní hnojiva pro rajčata, dobrým řešením je kopřivový hnůj. Přínosná může být také výsadba bazalky v blízkosti rajčat. Stojí za zmínku, že tyto bylinky plodině nejen pomohou, ale také zvýrazní její chuť.

To však není vše. V blízkosti rajčat se vyplatí vysadit také cibuli, česnek a chřest. Každý zahrádkář ví, že tato zelenina velmi účinně odpuzuje škůdce. Mají také blahodárný účinek, který může vaše rajčata ochránit před různými chorobami. Pokud však chcete svou úrodu ochránit před mšicemi a slimáky, nezapomeňte v blízkosti rajčat vysadit květy aksamitníku.

Leave a Response