Zahrada

Smíchejte tuto zázračnou rostlinu s vodou a postříkejte zahradu. Plísně nemají šanci

14views

Plíseň prášková je velmi nebezpečná choroba, která napadá všechny rostliny na zahradě. Rychlý rozvoj infekce přispívá k úhynu květin, zeleniny a stromů. Je proto velmi důležité rychle reagovat a zahájit léčbu.

Na zahradě nepoužívejte chemické přípravky. Stačí si připravit postřik z vody a oblíbeného plevele. Tato rostlina bojuje nejen proti moučnivce, ale i proti dalším chorobám a také proti napadení škůdci.

Prašná plíseň je nebezpečná choroba rostlin

Prašná plíseň je onemocnění způsobené houbami. Infekce se velmi rychle šíří a přenáší se na další rostliny. Prašná plíseň napadá keře, stromy, květiny, zeleninu a ovocné rostliny. Rozlišuje se pravá moučnatka a přízračná moučnatka.

Prašná plíseň se objevuje na stoncích, listech a pupenech rostlin. Lze ji poznat podle bílého povlaku připomínajícího mouku. Listy pod ní zhnědnou a celá rostlina začne pomalu odumírat.

Naproti tomu prašná plíseň nenapadá celou rostlinu, ale spodní stranu jejích listů. Zde se objevuje bílý povlak. Tento typ moučnaté plísně je nebezpečnější, protože na začátku nejsou viditelné žádné příznaky, proto je dobré keře, ovocné stromy a zeleninu pravidelně kontrolovat.

Jak se zbavit plísně

K přípravě spreje proti plísním potřebujete 500 g přesličky a 2 litry vody. Nasbíranou bylinu usušte na slunci, nasekejte ji a dejte do hrnce. Poté ji zalijte vodou, přikryjte pokličkou a přiveďte k varu.

Hrnec odstavte z plynu a nechte zcela vychladnout. Nyní směs přeceďte přes síto a nalijte ji do nádoby s rozprašovačem. Stříkejte jednou za 5 dní, dokud příznaky onemocnění nezmizí. Jako preventivní opatření postačí postřik jednou za 3 týdny.

Přeslička polní nejen na plíseň

Přeslička polní je bohatým zdrojem křemíku, draslíku a fosforu. Rostlina má také silné protizánětlivé a protiplísňové účinky. Lze ji tedy využít nejen v boji proti padlí, ale i proti dalším nebezpečným chorobám.

Postřik přesličkou pomůže vyléčit plíseň bramborovou, padlí, strupovitost nebo plíseň šedou. Účinně se zbaví také napadení mšicemi, moučnou plísní a padlím travním.

Leave a Response