Zahrada

Vědci určili nejzdravější zeleninu na světě. Co na to říkáte vy?

26views

O mimořádných přínosech zeleniny nikdo nepochybuje. Vědci z amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí je velmi pečlivě studovali a vytvořili žebříček těch nejzdravějších.

Zohlednili až 17 vitaminů a dalších složek, které Světová zdravotnická organizace považuje za nejpotřebnější pro naše zdraví. Na seznamu jsou mimo jiné: vitamin A, B6, kyselina listová, zinek, draslík, železo a vápník. Co se umístilo na čestném prvním místě?

Jaká je nejzdravější zelenina na světě?

Američtí vědci o tom nepochybují. Dýně byla prohlášena za nejzdravější zeleninu na světě ! Vědci odhadli její zdraví prospěšnou sílu na 33,89 ! Při výběru této zeleniny se vyplatí věnovat pozornost její barvě – čím je dýně oranžovější, tím více cenných živin obsahuje!

Dýně obsahuje téměř všechny vitamíny a také řadu zdraví prospěšných živin, jako je železo, hořčík, zinek a mangan . Doporučuje se mimo jiné lidem, kteří mají zažívací a kožní problémy. Jaká jiná zelenina je ještě zařazena do žebříčku!

Žebříček nejzdravější zeleniny na světě

Američtí vědci v žebříčku ocenili i další druhy zeleniny, mezi které patří: brokolice, rukola a papričky jalapeño.Ty jsou doporučovány zejména lidem, kteří chtějí pečovat o své oči a nervový systém.

V oceněné skupině se dále umístily: kapusta, pažitka, černá ředkev, zelí a listy pampelišky . Sezóna této poslední rostliny je nyní v plném proudu. Zatímco květy pampelišek jsou na Slovensku velmi oblíbené, o jejich listech toho bohužel víme příliš málo. Je načase to změnit!

Cenné vlastnosti pampeliškových listů

Její žluté květy jsou velmi výrazné, ale ne každý ví, jak jedinečné jsou její listy! Podporují naše ledviny a chrání naše oči a kosti . Jak vidíte, ne nadarmo nadchly americké vědce.

Pampeliškové listy se také doporučují všem lidem, kteří chtějí zhubnout. Mají očistné účinky, takže by měly být součástí detoxikačních koktejlů!

Doporučujeme také naše další články. Nedávno jsme se podělili o recept na rebarborový kompot a psali jsme o výjimečných vlastnostech čaje z květů pampelišky .

Leave a Response