Zahrada

Stálezelený živý plot? Bude nejkrásnější v okolí, podívejte se, jak ho vytvořit.

25views

Stálezelený zimostráz je opadavý keř, který je v zahradách velmi oblíbený. Dobře roste ve stínu a je nenáročný. Kdy a kam zasadit zimostráz na zahradě a jak o něj pečovat? Co nemá buxus rád? Jak zakořenit buxus ve vodě?

Stálezelený buxus ( Buxus sempervirens ), známý také jako gryspan, patří do čeledi buxusovitých ( Buxaceae ). Je to pomalu rostoucí stálezelený keř, velmi oblíbený v zahradách a parcích.

Jak vypadá zimostráz?

Stálezelený zimostráz je hustý, kompaktní keř, dorůstající výšky 2-4 m. Výhony zimostrázu jsou vzpřímené a hustě pokryté malými, stálezelenými, vejčitými, drobnými, lesklými, kožovitými listy, které jsou v závislosti na odrůdě tmavě zelené nebo nažloutlé. Jsou hlavní ozdobou rostliny.

Zimostráz kvete od dubna do května. Jeho květy jsou však nenápadné, seskupené v krátkých a hustých hroznech, žlutobílé barvy a menodózní . Plody buxusu jsou malé rohovité tobolky s malými černými semeny. Květy ani plody nemají žádnou dekorativní hodnotu. Buxus je jedovatá rostlina – obsahuje škodlivé alkaloidy.

Použití zimostrázu v zahradě

Zimostráz je velmi oblíbený keř vysazovaný v zahradách, parcích a zelených plochách. Velmi dobře snáší stříhání, a proto se hodí pro stříhané živé ploty a lemování záhonů i pro vytváření různých geometrických tvarů – lze jej tvarovat do různých podob a vytvářet tak rostlinné skulptury. Buxus lze pěstovat i v nádobách, nezapomeňte jej však dobře chránit před chladem.

Jaké jsou nároky zimostrázu? Kam zimostráz vysadit?

Buxus roste dobře jak na slunném stanovišti (ale ne přímo na prudkém slunci), tak ve stínu. Snese i severní expozici. Má rád klidná a vlhká místa. Zalévejte ho pravidelně, ale ne příliš vydatně, a nezapomeňte ho zalévat v zimě a brzy na jaře po rozmrznutí půdy.

Zimostráz snáší půdu, ale lépe roste ve vlhké, propustné hlinité půdě s neutrální nebo mírně zásaditou reakcí. Nedaří se mu pouze ve velmi suchých nebo mokrých půdách. Dobře snáší období sucha a znečištěné ovzduší (proto se často vysazuje ve městech).

Ve velmi chladných zimách bez sněhu může zimostráz namrzat, proto by měl být vysazován na teplých, před větrem chráněných místech a na zimu přikryt agrotextilií.

Jak stříhat zimostráz?

Zimostráz snáší prořezávání velmi dobře. Řez stimuluje rostlinu k větvení, zahušťování a vytváření kompaktního tvaru.

Dobře se vyvíjejí pouze mladé jednoleté výhony zimostrázu. Starší větve, které jsou již zdřevnatělé, po prořezání pomaleji vyrážejí nové výhony a na takových místech zůstává rostlina dlouho „holá“. Proto by se starší větve měly prořezávat jen ve zvláštních případech, např. když zmrznou.

Sazenice buxusu – jak na to?

Buxus se množí stonkovými řízky. V srpnu se na řízky odebírají nesrostlé úlomky výhonů dlouhé asi 10 cm, které se nařežou ostrým nožem. Řízky se zakořeňují v nádobách (nejlépe v malých plochých truhlících) ve směsi písku a mírně kyselé rašeliny.

Nádoby s řízky by měly být na zimu uloženy v přístřešku nebo v chladném, ale světlém sklepě. Když sazenice zakoření, přesadí se na jaře na trvalé místo v zahradě nebo do kontejneru, kde budou dále růst.

Jak zakořenit zimostráz ve vodě?

Můžete také použít metodu zakořeňování řízků buxusu ve vodě. Jednoduše vložte řízky odebrané z keře do nádoby s vodou (pro urychlení procesu zakořenění můžete do vody přidat zakořeňovací prostředek).

Nesmíte zapomenout doplňovat vodu do nádoby. Jakmile se na sazenicích objeví malé kořínky, vyjměte je z vody a zasaďte do květináčů naplněných vhodným substrátem. Takové sazenice se na zahradu vysazují až v následující sezóně, kdy se u sazenic rostoucích v květináči vytvoří zdravý a silný kořenový systém.

Jak zasadit zimostráz? Kdy zasadit zimostráz do země?

Nejvhodnější doba pro výsadbu buxusu je konec léta a začátek podzimu – nejlépe koncem srpna nebo začátkem září, ale keře prodávané v nádobách lze vysazovat po celou vegetační dobu.

Před výsadbou dobře připravte půdu: půda by měla být zkypřená do hloubky 20 cm (jeden rýč). Všechny plevele je třeba pečlivě odstranit, aby nezůstaly žádné kořeny, oddenky nebo stolony. Poté na předem určených místech vykopejte rýhu nebo díry. U živých plotů se zimostráz vysazuje v 1-3 řadách (střídavě) ve vzdálenosti 30 x 30 cm.

Pro výsadbu je nejlepší koupit sazenice buxusu prodávané s hroudou zeminy (v kontejnerech). Na živý plot dlouhý 1 m a vysoký 25-50 cm je potřeba přibližně 15 rostlin a na nízký hustý lem vysoký 20-25 cm 30 rostlin.

Leave a Response