Zahrada

Vysaďte tento styl ředkviček a škůdci se jich nedotknou.

22views

Není nic lepšího než voňavá zelenina z domácí zahrádky, kterou jste si sami vypěstovali. Mnoho lidí neví, jak ředkvičky sázet, aby zdravě rostly a především zakořenily. Z tohoto důvodu stačí mít na paměti několik klíčových zásad. Díky nim nebudete ve svých ředkvičkách vidět díry!

Křupavé a velké ředkvičky jsou snem každého, kdo uvažuje o pěstování ředkviček, ale málokdo ví, jak tohoto efektu dosáhnout. Tato zelenina se skvěle hodí do kuchyňských pokrmů a kromě nás ji milují i nenasytní škůdci, kteří rádi navštěvují kořeny ředkviček. Podle zkušených zahrádkářů je nejlepším způsobem, jak je vykořenit, mimo záhony, použít pouze jeden způsob výsadby ředkviček.

Jak a kdy sázet ředkvičky?

Nejvhodnější doba pro výsev ředkviček ze semen je od března do dubna, ale to neznamená, že je nemůžete vysadit v květnu. Někteří lidé si chválí výsadbu ředkviček v srpnu nebo dokonce v první polovině září. Ideální je to udělat, když půda na jaře vyschne, protože ve vlhké půdě nebudou kořeny ředkviček působivé. Kromě toho by ředkvičky ze semen měly být vysazeny mělce, protože jen tak budou naše výnosy uspokojivé. Značná část zahrádkářů na to zapomíná a pak se diví, že jejich ředkvička tvarem připomíná mrkev nebo petržel.

Při výsadbě ředkviček nesmíme zapomenout na správné rozestupy sazenic, které také ovlivňují růst zeleniny ke kořenům. Sazenice je nejlépe umístit do země každých 5 cm a řádky ředkviček by neměly být od sebe vzdáleny více než 30 cm. Ředkvičkám také prospívá zdravý růst při jarních teplotách, tj. při teplotách kolem 15 stupňů, protože v horku nerostou dobře a jejich energie se pak ztrácí na vývoj květů.

Co lze udělat pro to, aby ředkvičkám narostly kořeny?

Pokud se rozhodnete zasadit ředkvičku do půdy po zelí, je lepší změnit vybrané místo a dát ji do správné společnosti. Velmi dobře poroste vedle česneku, petržele, měsíčku a rozmarýnu, které budou vydávat vůni odpuzující škůdce. Málokdo si uvědomuje, že výsadba ředkviček do čerstvě pohnojené půdy může být to nejhorší, co můžeme udělat, stejně jako nezhutnění půdy a zakrytí záhonu lepenkou nebo zemědělským rounem.

Ke správnému pěstování ředkviček patří také pravidelné odstraňování plevele v okolí zeleniny a posypávání záhonu dřevěným popelem nebo jiným silně vonícím repelentem. Tímto způsobem bude ředkvička růst jako nakyslá a neuvidíte na ní ani gram červů.

Leave a Response