Zahrada

Nevyhazujte ji do koše. Udělejte z něj hnojivo, které rajčata a borůvky milují.

19views

Pampelišky rostou téměř všude. Najdete je na našich zahradách, v parcích, na náměstích, v lesích i na loukách. Pokud se rostlina objeví na vašem trávníku, nevyhazujte ji. Utrhněte ji a použijte ji na výrobu hnojiva.

Pampeliškový hnůj je bohatým zdrojem základních živin pro zeleninu a ovoce. Kromě toho chrání před chorobami a škůdci. Pampeliškový hnůj nezapáchá jako jiná fermentující hnojiva, což je další důvod, proč ho připravovat.

Pampeliška posílí rostliny

Pampeliška je rostlina bohatá na bílkoviny, flavonoidy, minerály a vitamíny. Obsahuje fosfor, draslík, železo, křemík, hořčík a také vitaminy skupiny B a vitamin C. Šťáva obsahuje také taraxacin, který má léčivé účinky.

Není proto divu, že rostlina našla uplatnění nejen v zahradnictví, ale i v lidovém léčitelství. Pampeliškový hnůj je nejlepším hnojivem pro zeleninu, ovoce, stromy a okrasné rostliny. Rajčata a borůvky ho prostě milují.

Pampeliškový hnůj stimuluje rostliny ke správnému růstu, dodává jim potřebné živiny a chrání je před mšicemi a dalšími škůdci. Tím, že posiluje rostliny, je také chrání před bakteriálními a houbovými chorobami, které mohou zničit celou úrodu.

Jak vyrobit pampeliškový hnůj?

K výrobě hnoje se používají květy i listy pampelišky. Rostliny nasekejte poměrně najemno a dejte je do vyššího kbelíku do ⅓ jejich výšky. Naplňte jej dešťovou nebo destilovanou vodou. Nasekané listy a květy budou rychleji kvasit.

Kbelík umístěte na stinné místo na zahradě. Každých několik dní vše promíchejte. Když se na povrchu přestanou objevovat bublinky, je kaše hotová. Proces kvašení trvá 2 až 4 týdny.

Jak kaši používat? Které rostliny se s ní mohou zalévat?

Když je kaše z pampelišek hotová, vložte nasekané části rostlin do kompostéru. Tekutinu nařeďte vodou v poměru 1:10 (1:15 pro borůvky a další kyselomilné rostliny). Aplikujte každé 2-3 týdny.

Pampeliškový hnůj je vhodný nejen pro borůvky a rajčata. Můžete ho použít i k zalévání jiných rostlin na zahradě, např:

  • papriky
  • salát
  • zelí
  • ovocné stromy
  • Angrešt
  • rybíz
  • jahody
  • maliny
  • květiny a okrasné keře.

Uvidíte, že se vaše zahrada a zeleninová zahrádka v krátké době změní k nepoznání. Rostliny budou zdravě růst a budou odolnější vůči vnějším faktorům včetně škůdců, bakterií a hub.

Leave a Response