Zahrada

Nesmí se to dělat před výsadbou brambor, jinak se na nich objeví strupovitost.

26views

Brzy se vydáme na naše zahrady sázet brambory. Ještě předtím je však vhodné si osvěžit, co tyto rostliny potřebují ke správnému růstu.

Kvůli častým chybám se výsadba brambor stává pro méně zkušené zahrádkáře skutečnou výzvou. Věděli jste, že brambory mohou dostat strupovitost, pokud není půda správně připravena?

Vyplatí se půdu vápnit?

Je pravda, že vápnění půdy je jedním z nejlepších způsobů její výživy. Snižuje kyselou půdní reakci, optimalizuje pH a bojuje proti patogenům.

Důležité je, že vápnění půdy podporuje růst rostlin, protože mnohé rostliny potřebují ke správnému vývoji vápník. Tato sloučenina má pozitivní vliv na celkový stav a kvalitu zeleniny a ovoce.

Vyplatí se tedy půdu vápnit? Samozřejmě, že ano. Nezapomeňte však na to, abyste to dělali podle přísných postupů, které vám ukážeme níže.

Kdy a jak ošetřovat půdu vápnem?

Teoreticky můžete půdu vápnit po celý rok, nejvhodnější dobou je však listopad. Vápno se aplikuje na porušenou, porézní půdu. Je ideální pro přípravu půdy pro kapustovité rostliny, česnek, cibuli, ale také pro luštěniny nebo výsadbu brambor.

V závislosti na typu půdy se aplikuje 0,5 až 2,5 km vápna na 10 m2:

  • u kyselých půd se aplikuje 2-2,5 kg vápna;
  • na mírně kyselých půdách 1-1,4 kg;
  • na neutrálních půdách 0,5-0,7 kg vápna.

Jakých chyb bychom se měli vyvarovat při vápnění půdy?

Současná aplikace vápna s jinými hnojivy, zejména fosforečnými hnojivy nebo hnojem, je přísně zakázána. Chemické reakce, které mohou mezi těmito látkami probíhat, vedou k vyčerpání dusíku v půdě.

Důležité je, že vápnění půdy by se nemělo provádět na jaře, zejména pokud v této oblasti plánujete pěstovat brambory. Vápno aplikované bezprostředně před výsadbou podporuje tvorbu strupovitosti brambor.

Pokud jde o výsadbu brambor, je třeba dbát na to, abyste před vápněním zkontrolovali pH půdy. Bramborám se daří v půdě s pH 5,5 – 6,5. Pokud tedy vápněním příliš změníte pH půdy, budete se muset místo krásné úrody obejít bez nich.

Leave a Response