Zahrada

Vyrobte si doma vlastní sprej. Plevel po něm rychle uschne

24views

Hubení plevele rozhodně nepatří k nejpříjemnějším úkonům na zahradě. Své o tom ví každý, kdo se je na své zahradě usilovně snažil vymýtit.

Nemusíme je však ani vykopávat, natož používat drahé přípravky ze supermarketů, abychom se jich zbavili. S tímto postřikem budou pryč během chvilky a vy na tento nepříjemný problém zapomenete.

Proč byste měli odstraňovat plevel ze své zahrady?

Plevel na zahradě je silnou hrozbou pro naše plodiny. Tyto rostliny využívají stejné živiny jako naše zelenina, takže výrazně zpomalují její růst.

Někdy také přenášejí choroby a jsou ideálním útočištěm pro mnoho škůdců. Důležité je, že pouhé vytrhávání plevelů zde nepomůže, protože velmi rychle dorůstají.

Na druhou stranu by si každý rád užil krásnou úrodu bez plevele, který jen kazí estetiku zahrady. Zde přichází na pomoc snadno použitelný postřik.

Jak postřikovat plevel?

Pokud se chceme plevele zbavit nadobro, obvykle používáme specializované přípravky. Takové postřiky jsou bohužel plné škodlivých chemikálií, které mohou proniknout do zeleniny a ovoce. Navíc proč přeplácet, když existují levnější a přírodnější metody?

Pokud chcete vyrobit postřik na plevel, vyrobte si přírodní herbicid. Stačí smíchat:

  • 50 ml citronové šťávy;
  • 300 ml vody;
  • 200 ml octa;
  • lžička kuchyňské soli;
  • lžičku tekutého mýdla.
Sprej 2 a3c513a4fd

Proč je přírodní sprej tak účinný?

Citronová šťáva je přírodní kyselina, která způsobuje destrukci buněk plevelů a dále omezuje jejich schopnost přijímat vodu z půdy (stejně jako sůl). Ocet naopak kořeny plevelů ještě více poškodí.

Nezapomeňte postříkat pouze plevel, nikoliv samotnou půdu. Nemusíte se obávat, že by vítr nebo lehké mrholení smyly všechen přípravek. Mýdlo způsobí, že přípravek ulpí na plevelech, čímž se zvýší účinek postřiku.

Před použitím přípravek nařeďte 3 litry vody. Je lepší postřik opakovat, než riskovat poškození dalších rostlin. Pokud máte možnost, postříkejte plevel za teplého slunečného dne – tím se účinek jen zesílí. Za příznivých podmínek se první účinky vašeho zásahu projeví již po 10 minutách.

Leave a Response