Zahrada

3 hlavní chyby při pěstování česneku. Většinou se jich dopouštějí i zkušení zahrádkáři, kteří tak přicházejí o úrodu.

18views

Pěstování vlastního česneku je skvělý způsob, jak si zajistit zdravou přílohu a lék na mnoho nemocí. I zkušení zahrádkáři se však mohou dopustit několika zásadních chyb, které jejich úsilí zmaří. Ty mohou vést ke ztrátě úrody. Podívejte se na časté chyby při pěstování česneku.

Chyba č. 1: Nadměrné používání fungicidů

Nadměrné používání fungicidů bez skutečné potřeby může rostlinám uškodit.

Když listy česneku žloutnou nebo na koncích zasychají, mnoho zahrádkářů sáhne po fungicidech. To je však chyba!

Suché konce a žluté listy jsou obvykle příčinou nedostatku dusíku, nikoli houbových chorob. Proto je nejlepším řešením aplikovat kaši z kopřiv nebo jiných bylin. Můžete také sáhnout po slepičím hnoji zředěném vodou, který půdu obohatí o dusík.

Zřeďte 1 litr granulovaného slepičího hnoje 10 litry vody. Zamíchejte a nechte odstát, aby se rozpustil. Používejte ve zředěné formě. Na 10 litrů vody 0,5 litru solanky.

Chyba č. 2: Zanedbání zavlažování

Často se předpokládá, že cibulová zelenina je nenáročná na vodu. Přitom správné zavlažování je pro zdraví a růst česneku klíčové.

Špičky listů a někdy i celé spodní listy začínají zasychat, a to nejen kvůli nedostatku dusíku. Někdy je na vině něco tak prozaického, jako je nedostatek vody.

Kvalita úrody se pak výrazně zhoršuje. Proto zejména v období sucha nezanedbávejte zalévání a zalévejte pořádně. Minimálně 20 litrů na m².

Chyba č. 3: Sklizeň na den svaté Anny

V minulosti se česnek sklízel na den svaté Anny, 26. července, a toto datum se velmi pevně zakořenilo v zahradnické tradici.

V té době se však pěstovaly především úzkolisté odrůdy, které nebyly na datum sklizně tak náročné.

Pokud máte širokolistý česnek, se sklizní neotálejte. Jakmile uvidíte, že jsou jeho listy napůl zaschlé a lámou se, je čas ho vytáhnout ze země!

Nesprávné načasování sklizně může ovlivnit kvalitu a trvanlivost uskladněného česneku. Pokud se vyvarujeme těchto chyb, můžeme výrazně zvýšit efektivitu sklizně.

Dnes máme různé odrůdy a změnilo se i klima. Ne vždy se vyplatí držet se starých pravidel, i když mnohá z nich stále fungují.

Leave a Response