Zahrada

Lepší zahrádkáři vědí, k čemu na zahradě použít pomerančovou kůru.

17views

Milujete vůni pomerančové kůry? Přidáváte si ji do čaje nebo do koláče? Nebo ji používáte jako peeling? Pomerančová kůra obsahuje velké množství vitaminu C a mnoho minerálních látek. Proto ji nevyhazujte. Zde je několik tipů, jak může být pomerančová kůra užitečná na vaší zahradě!

Pomerančovou kůru používá mnoho hospodyněk denně. Vždyť mnozí si jen těžko dovedou představit přípravu koblih nebo jiného pečiva bez pomerančové kůry. Někteří lidé s ní rádi pijí čaj, ale přidávají ji také do různých tinktur nebo peelingů. Citrusová vůně pomerančové kůry je tak příjemná, že je často složkou různých kosmetických přípravků a parfémů. To však není všechno. Lze ji využít i na zahradě. Poradíme vám, jak na to!

K čemu lze na zahradě použít pomerančovou kůru?

Současné počasí přeje práci na zahradě. Do Polska už nadobro přišlo jaro. Je proto ideální doba pro veškeré práce na zahradě, hnojení a výsadbu. Ukazuje se, že pomerančová kůra má na zahradě také mnohostranné využití. Jak ji tedy můžete využít?

Především může pomerančová kůra působit jako velmi účinný odpuzovač škůdců a hmyzu. Je to díky její velmi intenzivní citrusové vůni. Mravenci, mšice, pavouci a myši ji nemají rádi. Stačí rozsypat malé kousky pomerančové kůry pod rostliny. Nezapomeňte však, že když vyschne, ztrácí své vlastnosti. Proto ji musíte často vyměňovat.

Proč byste neměli vyhazovat pomerančovou kůru?

Pomerančová kůra má opravdu vysoký obsah vlákniny a užitečných vitamínů a minerálů. Má mnoho využití v kuchyni, ale může vám být velmi užitečná i na zahradě. No pomerančová kůra bude skvělým zlepšovatelem půdy. Stačí ji přidat do kompostu. Protože je kůra bohatá na dusík, určitě z ní vyrobíte ještě lepší kompost. Je však důležité, abyste pomerančovou kůru nakrájeli na malé kousky. Tím urychlíte proces rozkladu a zabráníte přilákání hmyzu.

To ale není všechno. Pomerančové slupky budou také ideálním dekorativním doplňkem. Sušené slupky můžete například rozsypat jako další mulčovací prvek mezi aleje. Pokud navíc rádi děláte věci ručně, je dobré sušené pomerančové slupky a plátky jiných citrusových plodů navléknout na šňůry a vytvořit tak minimalistické závěsné dekorace na terasu nebo do altánu. A jaké je vaše využití pomerančové kůry?

Leave a Response