Zahrada

Tip pro prarodiče: Jak zajistit bohatou úrodu brambor bez chemie

26views

Dnešní mladí lidé si často myslí, že pěstování brambor na vlastním pozemku je při takovém množství trhů a supermarketů prostě zbytečné. Proč okopávat záhony, zalévat a hnojit rychle rostoucí rostliny, když stačí zajít a koupit si hotový produkt? Tak to přece nefunguje! Dobrá úroda brambor na vašem pozemku vám zajistí zásoby stoprocentně zdravé zeleniny. A kdo ví, čím zalévají brambory lidé, kteří je dodávají do supermarketů?

Podstata věci

Z nějakého důvodu mnoho agronomů přesvědčuje zahrádkáře, jako by dobrých výnosů brambor nebylo možné dosáhnout bez použití nejnovějších chemických hnojiv. Bohužel a bohudík, dnes už není možné pochopit, kdo z těchto smutných odborníků se mýlí a kdo je na výplatní listině korporací. Reklama na chemická hnojiva pronikla všude.

Přesto se našim předkům nějakým způsobem podařilo sklidit vynikající úrodu brambor. bez podezřelé chemie. A jejich recepty jsou poměrně účinné i nyní. Zahrádkáři s dlouholetou praxí jsou si tím jisti – jde o kvalitní a včasné hnojení brambor. Jeden a půl až dva kbelíky na keř pro ně nejsou limitem.

Recept na úspěch

První dávku osvědčeného hnojiva tedy aplikujte na bramborové keře při ve dvou fázích téměř ihned po vykopávkách. Nemusíte ani vymýšlet žádnou směs. Stačí vzít banální slepičí trus a pod každý keř aplikovat 100 g trusu na jednu etapu.

Pro podporu brambor bude potřeba ještě jedno krmení. tři týdny po ochutnání. Zde se budete muset více snažit. Vezměte 5 litrů vody, rozpusťte v nich 100 gramů kuřecího trusu. Roztok nechte tři dny řádně odstát, pak přidejte 100 gramů popela a zřeďte dalšími pěti litry vody.

Nezbytný krok

Když jsem tuto radu použil poprvé, málem jsem se dostal do problémů. Alespoň že si mé chyby všiml sousední zahradník! Víte, po aplikaci pod keře ve dvou fázích musíte nejprve hnojit. keře ještě pečlivěji mulčování senem. Jedině tak lze zajistit slušnou úrodu brambor.

Jak vidíte, nebudete potřebovat žádnou zvlášť chytrou chemii. Stačí trocha slepičího trusu, nejmenší množství obyčejného popela, pár kbelíků vody – a vynikající přírodní hnojivo je hotové. Jednoduchý recept na úspěch, souhlasím. Přesto budeme jeho účinnost posuzovat podle výsledku. A ten vás určitě nezklame!

Leave a Response