Zahrada

Před výsadbou okurek ji vložte do jamek. Zaručeně budete mít velkou úrodu

19views

S koncem dubna přichází termín pro výsev sazenic okurek. Tuto chutnou zeleninu můžete na své zahradě úspěšně pěstovat, pokud dodržíte několik základních pravidel.

Aby vaše okurky dobře prospívaly a skvěle chutnaly, vyplatí se při výsevu a výsadbě této zeleniny použít také několik osvědčených triků. Stačí do každé jamky přidat dva zcela přírodní produkty a vaše okurky porostou rychle a zdravě.

Okurka je na zahradě nezbytností

Okurka je bezpochyby jednou z nejoblíbenějších zelenin pěstovaných v Polsku. Je poměrně nenáročná na údržbu, snadno se o ni pečuje a v kuchyni je prostě nepostradatelná – hodí se do salátů i na konzervování.

Konzumují se syrové, mírně solené nebo nakládané – okurky jsou nejen mimořádně chutné, ale především velmi zdravé. Na vlastní zahradě si můžete vypěstovat plné koše této zeleniny. Jak na to?

Stačí vědět, kdy tyto rostliny zasít a zasadit, a také co přidat do půdy. Pěstování okurek se vám vyplatí a umožní vám vychutnat si chutnou zeleninu z vlastního záhonu.

Kdy vysévat a sázet okurky?

Zemní okurky můžete vysévat přímo do půdy, ale pouze při vyšších teplotách, nejlépe nad 20 stupňů přes den a 15 stupňů v noci. Je to tedy možné nejdříve v polovině května.

Pro rychlejší sklizeň se doporučuje připravit sazenice dříve. Pokud se rozhodnete pro tuto možnost, zasaďte okurky do malých nádob naplněných úrodnou půdou již koncem dubna.

Nejprve si vyberte správnou odrůdu – nejlepší jsou ty s označením F1, například Lider F1 nebo Soplica F1. Tyto typy odrůd jsou mimořádně odolné a odolné vůči chorobám.

Při výsadbě okurek použijte tento trik.

Jakmile sazenice vyvinou druhé listy a pomine nebezpečí mrazů – smluvní hranicí je zde obvykle tzv. studené jaro, tj. 15. květen -, nastane čas na zasazení sazenic do půdy.

Za tímto účelem vykopejte jamky hluboké přibližně 20 cm. Do takto připravených jamek je vhodné umístit hnojivo nebo kompost, aby se stimuloval růst rostlin. Lze také použít dřevěný popel, který dodá sazenicím základní živiny, jako je draslík, fosfor, vápník a železo.

Kromě toho je dobré do připravených jamek vložit vrstvu organické hmoty. Zde se doporučuje použít dělený hrách, který poskytuje dusík a cenné stopové prvky pro výživu rostoucích sazenic.

Do každé jamky stačí dát lžíci popela a lžíci hrachu. Nyní zasaďte okurky a počkejte, až začnou rychle a zdravě růst. Sazenice umístěné v půdě pravidelně a vydatně zalévejte a hnojte je přírodními produkty, například kopřivovým hnojem.

Leave a Response