Zahrada

Tety ožijí a zhoustnou. Stačí použít lžíci této kuchyňské přísady.

24views

Pokud vaše zahradní tety letos nevypadají nejlépe, nakrmte je nyní levným kuchyňským hnojivem. Stačí vám k tomu oblíbená ingredience z vaší kuchyňské skříňky, která obvykle končí v dezertech.

Tůje jsou bezesporu jednou z nejčastějších zelených ozdob našich zahrad, ale ne každá roste stejně krásně. Pokud zjistíte, že vaše exempláře jsou suché a hnědnou nebo žloutnou, dopřejte jim levnou kuchyňskou směs. Tato směs rostliny skvěle stimuluje a účinky na sebe nenechají dlouho čekat. Zjistěte, jak o túje pečovat doma, a nepřeplácejte speciální přípravky v zahradnictvích.

Jak stimulovat tůje k růstu?

Než přejdeme k hnojení, začneme ještě důležitějším procesem, který je pro správný růst jehličnanů klíčový. Aby tisy krásně rostly, je nutné je pravidelně 2-3krát za sezónu prořezávat. Jak to provést? Nepotřebujete k tomu žádné speciální dovednosti ani nástroje, protože stačí vzít zahradnické nůžky nebo ostré nůžky a lehce odstřihnout větvičky ze samotných vrcholků rostliny. Nezapomeňte však, že byste neměli odstřihávat příliš velké kusy větviček, protože to může způsobit více škody než užitku. Stačí odstřihnout 1/3 délky větviček.

Nejlevnější hnojivo pro topiary

Nestačí však tisy pravidelně stříhat, abyste se mohli těšit z jejich hustých větví. Potřebují k tomu dusík, který lze nalézt v jisté oblíbené kuchyňské přísadě. Stačí vzít z kuchyňské skříňky trochu želatiny a tůje se vám odmění krásným vzhledem po celou sezónu. Jak vyrobit želatinové hnojivo? Stačí rozpustit 1 lžičku želatiny ve sklenici teplé vody a poté směs zředit v dalších 3 šálcích vody. Takto je kondicionér připraven k okamžitému použití a bude skvěle fungovat po celé léto.

Jak si vyrobit zelenou thuji? Další domácí prostředek

Dusík však není všechno, protože aby byla thuja krásně zelená, potřebuje také draslík a fosfor. To jsou dvě nejdůležitější živiny pro jehličnany, ale naštěstí je nemusíte dodávat ve formě živin ze zahradnictví. Obě tyto minerální látky lze nalézt v oblíbeném kuchyňském odpadu, který obvykle končí v koši, v obyčejné banánové slupce.

Jak je proměníte v cenné hnojivo pro své tetky? Stačí banánové slupky nakrájet a zahrabat do půdy, ale můžete z nich také vyrobit tekutý kondicionér. Za tímto účelem vložte velkou sbírku slupek do velké nádoby, zalijte ji teplou vodou a nechte 2 dny odležet. Po uplynutí této doby tekutinu sceďte, zřeďte ji v poměru 1:1 studenou vodou a nalijte přímo do půdy pod tújemi.

Leave a Response