Zahrada

Chraňte své sazenice přípravkem, který si vyrobíte doma

19views

Čas výsevu zeleniny a přesazování sazenic do půdy se rychle blíží. Sazenice jsou vystaveny nejen měnícím se povětrnostním podmínkám, ale také škůdcům.

Mladé rostliny však můžeme účinně posilovat, aby byly odolné vůči chorobám a odrazovaly škůdce. K tomu stačí použít běžně dostupné přípravky, které má každý doma.

Chraňte svou zeleninu před těmito škůdci

Cibule, okurky, rajčata nebo papriky jsou nejoblíbenějšími druhy zeleniny na domácích zahrádkách. Jsou chutné, zdravé a poměrně snadno se pěstují, ale bohužel jsou někdy náchylné ke škůdcům, kteří mohou zničit celou úrodu.

Týká se to zejména svilušek cibulových, které kladou vajíčka na listy a dostávají se do cibulové hlavy, čímž zeleninu ničí. Stejně ničivý vliv na zahradní plodiny mají i mšice, které rostliny zbavují cenné šťávy, což vede k jejich vadnutí.

Plodiny ohrožuje také moučná plíseň. Všechny tyto škůdce lze snadno odradit domácím prostředkem, díky němuž bude zelenina ještě silnější a bude se jí dařit lépe.

Jak vyrobit domácí prostředek na odpuzování škůdců?

Chcete-li si vyrobit domácí postřik proti mšicím, mouchám a dalším škůdcům, rozpusťte půl polévkové lžíce aromatického koření mletá červená paprika ve 300 ml teplé vody.

Mletý červený pepř odpuzuje hmyz díky obsaženému kapsaicinu a dalším složkám, které dávají pepři charakteristickou pálivou chuť a vůni. Podobný účinek má i skořice nebo kurkuma, kterými lze papriku nahradit.

Do vody se také přidává cukr, aby měl roztok mírně lepkavou konzistenci a přípravek se usazoval na listech a nestékal z rostliny. Cukr má také nutriční význam, protože dodává rostlině energii a stimuluje rozvoj kořenového systému.

Co ještě přidat do domácího krmiva pro rostliny?

Poslední složkou našeho roztoku je lžíce dřevěného popela, který také odpuzuje škůdce a je vynikajícím přírodním hnojivem, které pomáhá při pěstování cibule, česneku a další zeleniny.

Dřevěný popel obsahuje bohatou škálu minerálních látek – draslík, fosfor, vápník a hořčík. Tyto minerální látky zeleninu vyživují a udržují pH půdy na požadované úrovni, podporují růst kořenů, nasazování květů a plodů u rostlin a také zvyšují jejich odolnost vůči škodlivým patogenům a zárodkům.

Posilte své rostliny tímto přípravkem

Všechny složky důkladně promíchejte, aby se rozpustily ve vodě. Promíchejte a odstavte. Po 24 hodinách tekutinu přeceďte přes gázu a zřeďte 3 litry vody.

Hotový produkt nalijte do lahve s rozprašovačem a zeleninu postříkejte. Toto ošetření je nejlepší provádět večer, kdy jsou škůdci nejaktivnější. Postřik účinně odradí hmyz a posílí rostliny.

Leave a Response