Zahrada

Z těchto plodů připravte hnojivo pro cibuli. Úroda bude obrovská

21views

Dokáže si někdo představit své sazenice bez cibule? Jejich výsadba je tak běžná, že si lze jen těžko představit, že by jim některé naše dvory nebyly zasvěceny.

Jistě, „doma vypěstovaná“ cibule má chuť a vůni, kterou v obchodech nenajdete. Štěstí však stojí za pomocnou ruku, proto se podívejte, jaké hnojivo použít na cibuli, abyste si zajistili mimořádně bohatou úrodu.

Vyberte si správné místo

Vhodné místo pro pěstování cibule by mělo být úrodné, humusovité a dobře osvětlené. Cibule dává přednost půdě s pH 5,5 – 6,5.

V její blízkosti se nevyplatí pěstovat zeleninu, mezi kterou patří česnek, pórek nebo pažitka. Důležité je, že cibuli lze po 4 letech přesadit na stejný záhon.

Z vedlejších rostlin doporučujeme: mrkev, červenou řepu, hrách, zelí nebo fazole. Lze ji vysadit vedle nich nebo po nich, což prospěje výnosu.

Jak připravit hnojivo pro cibuli?

Jak jsme se již zmínili, i cibuli je třeba správně hnojit. Domácí hnojivo pro cibuli si můžete připravit tak, že rozkrojíte 2 banánové slupky a vhodíte je do 1 litru vody pokojové teploty.

Přípravek nechte dva dny odstát a poté jej sceďte. Doporučujeme cibuli tímto přípravkem zalévat jednou za dva týdny, abyste zajistili zdravý růst a bohatou úrodu.

Proč je domácí hnojivo na cibuli tak účinné?

Tajemství domácího hnojiva na cibuli spočívá v řadě výživných vlastností obsažených v banánové slupce. Je bohatá na dusík, draslík a fosfor, tedy prvky, které cibule potřebuje ke správnému růstu.

Důležité je, že banánové slupky lze použít i jako objemové hnojivo. Za tímto účelem ji vložte do trouby předehřáté na 60 °C a nechte ji tam 2-3 hodiny. Po této době slupku rozdrťte na jemný prášek.

Ten můžete snadno rozsypat kolem rostlin nebo dokonce přimíchat do půdy, takže banánová slupka bude postupně uvolňovat cenné živiny pro cibuli.

Leave a Response