Zahrada

Trávník sekejte pouze v tuto dobu, jinak mu velmi uškodíte a nebude vypadat dobře.

35views

Vysoké teploty jsou skutečnou zkouškou pro trávník i zahradníka. Jste si jisti, že víte, jak sekat trávu v létě? Navzdory tomu, co si možná myslíte, nestačí vyjít na zahradu a nahodit sekačku. Důležitou roli při této činnosti hrají povětrnostní podmínky a denní doba. Podívejte se na nejdůležitější pravidla pro sekání trávníku, abyste se vyhnuli lysinám a spáleným stéblům.

Horké počasí trávník oslabuje

Někdy teploměry ukazují na jaře nebo na začátku podzimu opravdu vysoké hodnoty. To znamená, že nejen v letních měsících je třeba dávat pozor při sekání trávy. Jak často byste měli v létě sekat trávu?

Přestože roste pomaleji, neměli byste tuto činnost zcela vynechávat. Doporučuje se sekat jednou za dva týdny. Důležité je zkrátit stébla až o 30 procent jejich délky. Neměla by být kratší než čtyři až pět centimetrů. Jinak bude trávník náchylný k nadměrným ztrátám vody. Skvrnitá, suchá tráva nebo místa s holou půdou jsou to poslední, co byste na své zahradě chtěli vidět.

Sekání trávy na slunci – ano či ne?

Tráva posekaná na plném slunci má horší podmínky pro regeneraci. Zároveň je pro nás práce na zahradě za takových podmínek také nebezpečná. Je lepší nezatěžovat organismus další fyzickou námahou při doplňování energie. Snadno může dojít k dehydrataci, nevolnosti, mdlobám nebo dokonce k úpalu.

Kdy sekat trávník? Jaká je nejvhodnější doba?

Sekání trávníku na slunci se nedoporučuje, proto se vyhněte sekání v horkých dnech mezi 11.00 a 16.00 hodinou. Svěží ráno se zdá být docela vhodnou dobou? Ne tak docela. Na nožích tehdy ještě ulpívá rosa a sekání mokré trávy vede k rychlejšímu opotřebení nožů sekačky. Také se hůře sbírají mokré zbytky plodin.

V jakou denní dobu sekat trávu? Zkuste si najít čas v odpoledních hodinách. Ideálně mezi 16.00 a 18.30 hod. V tuto dobu je trávník odolnější a je větší pravděpodobnost, že bude posekaný. Trávník si také odpočine celou noc, aby se vyspal a zotavil. Bez spalujícího slunce není čerstvě posekaný trávník vystaven rychlému odpařování vody. Dodržujte tato pravidla a budete se těšit ze svěžího trávníku po celou sezónu.

Leave a Response