Zahrada

Stačí posypat kuchyň a mravenci utečou co nejdál od domu a zahrady.

22views

Mravenci jsou důležitou součástí ekosystému a najdete je všude – v lese, na zahradě a dokonce i… v domě. Samozřejmě ne všude jsou vítaní.

Invaze mravenců může způsobit vážné škody na zahradě a zničit úrodu. Není divu, že zahrádkáři hledají osvědčené způsoby, jak se tohoto hmyzu zbavit.

Mravenci – užiteční, nebo ne?

Mravenci hrají v životním prostředí důležitou roli, a přestože jsou v domech a bytech jistě nevítanými hosty, na zahradách nemusí být nutně vetřelci. Živí se jinými škůdci a také přispívají k kypření půdy.

Nadměrný výskyt tohoto hmyzu na zahradě má však některé negativní účinky. Činnost mravenců vede k obnažení kořenového systému rostlin a k vysychání půdy.

Jak se mravenců zbavit?

V naší oblasti se vyskytuje mnoho druhů mravenců, např. mravenci z rodu ovádů, mravenci trávníkoví a mravenci hnědonožci, kteří jsou mrchožrouti. Někteří z nich si najdou cestu na naše balkony a terasy a odtud do našich domů a bytů. Přitahují je zbytky potravy, ničí dřevěné konstrukce a účinně nám znepříjemňují život.

Chcete-li se mravenců zbavit, omezte jejich přístup do budovy tím, že utěsníte všechny otvory a praskliny, například v okapech, potrubích, spárách nebo stěnách.

Poté sáhněte po domácích prostředcích, které vetřelce odpuzují. Hmyz nemá rád vůni petržele a bylinného koření; dobře na ně působí také prášková skořice a vůně citrusových plodů.

Boj proti mravencům na zahradě

Nevyplatí se vyhubit mravence na nulu, ale můžete a měli byste snížit jejich populaci, abyste ochránili své plodiny a trávník. Než vytáhnete těžké chemické zbraně, použijte domácí prostředky, které jsou proti hmyzu účinné.

Výše zmíněnou skořici lze s úspěchem použít na trávníku i v záhonech. Dobře funguje také rozptýlený prášek do pečiva. Použít můžete také postřiky s česnekem, octem a citrusovými oleji.

Pouze v krajním případě použijte komerčně dostupné chemické látky – insekticidy. Mohou to být insekticidy nebo speciální návnady s jedem ve formě granulí nebo prášku.

Leave a Response