Zahrada

Všichni ho máte doma. Dejte ho do vody a postříkejte mšice.

23views

Mšice jsou rozhodně jedním z nejotravnějších škůdců na zahradě. Proti tomuto hmyzu používáme řadu chemických přípravků, které však mohou mít nepříznivý vliv na naši úrodu, zdraví i peněženku.

Jak se ukazuje, můžete je nahradit mnohem levnějšími a ekologickými metodami, a to vytvořením domácího postřiku proti mšicím. Zaručujeme vám, že jakmile ho jednou vyzkoušíte, k chemickým ekvivalentům se už nikdy nevrátíte.

Zalijte ho vodou a použijte na mšice.

Máte rádi kávu? Musím se přiznat, že si nedokážu představit začátek dne bez „malé černé“. Možná to není zrovna zdravý návyk, ale už jen její vůně mi nějak rozšiřuje oči – znáte ten pocit?

Paradoxně se káva, kterou mnozí z nás prostě zbožňují, stává neprostupnou bariérou pro hmyz. Inu, zřejmě nás sama příroda přesvědčuje, abychom si ráno dali šálek – co naděláte, když musíte, musíte.

Ukazuje se však, že mšice se kávě vyhýbají nejen kvůli její vůni. Ani nestráví kofein, který poškozuje jejich buněčné membrány a ochromuje jejich nervový systém, což má za následek jejich okamžitou smrt.

Jak připravit kávový sprej?

Do nádoby nasypu 3 polévkové lžíce kávy a zaliji ji litrem vroucí vody. Vše nechám vychladnout a přecedím přes sítko. Tento přípravek obohacuji také o prostředek na mytí nádobí. Ke zvýšení přilnavosti odvaru stačí jedna polévková lžíce přípravku.

Postřik kávou provádím ráno nebo večer, když rostliny ještě nejsou zahřáté. Uvidíte, že už po jednom postřiku naprostá většina mšic jednoduše zahyne. Druhý postřik proveďte za 2 až 3 dny.

Alternativní metody použití kávy na zahradě

Kávová sedlina je skvělým přírodním hnojivem. Okyseluje půdu a dodává rostlinám mnoho cenných živin, včetně dusíku a draslíku. Kávovou sedlinu používejte pouze na rostliny, které mají rády kyselé pH, jako jsou borůvky, růže a rododendrony.

Doporučuji ji však předem usušit na plném slunci a rozsypat pouze pod keře. Pak budete mít jistotu, že se neobjeví plíseň a že nepřilákáte škůdce. Zeminu můžete použít také pro květiny v květináčích.

Leave a Response