Zahrada

Postřik proveďte, když rajčata začínají kvést. Bude spousta plodů

23views

Pěstování rajčat není nejjednodušší. Rostliny často onemocní a stanou se obětí škůdců. Proto mnoho zahrádkářů používá chemické přípravky, aby rostliny byly odolné vůči nepříznivým podmínkám prostředí.

Musíme však používat chemické přípravky, aby naše rajčata kvetla a nesla spoustu plodů? Samozřejmě že ne. Používáme domácí přípravky, které jsou nejen ekologické, ale také stojí zlomek ceny chemických ekvivalentů.

Jak pěstovat rajčata bez chemie?

Pokud chcete pěstovat rajčata bez chemikálií, pěstujte je pod krytem. Tím je ochráníte před případnými chorobami, větrem nebo deštěm.

Pro vlastní potřebu se doporučuje pěstovat rajčata ve skleníku nebo pařeništi. Ve skutečnosti nám i jednoduchá fóliová stříška poskytne více než jakoukoli nedostatečnou ochranu našich rajčat.

Hodně můžeme udělat také správným vysazením. Výběrem správného sousedství a přidáním slepičího hnoje s hrstí kompostu (v poměru 1:1) do jamky, do které rajčata umístíme, zajistíme rajčatům ty nejlepší podmínky pro zakořenění.

Čím by se měla rajčata během sezóny hnojit?

Během sezóny se doporučuje rajčata hnojit různými přípravky. Jedním z nejoblíbenějších je hnojivo na přesličku. Stačí zalít ¼ kbelíku nasekané přesličky polní vodou až po okraj a nechat na stinném místě 3-4 týdny, přičemž přípravek denně promíchejte.

Poté jej zřeďte vodou v poměru 1:5 a jednou týdně jím rostliny zalévejte. Tímto způsobem budou naše rajčata dokonale chráněna proti mnoha houbovým chorobám.

Tento postřik zaručuje skvělou úrodu

V období květu se osvědčí postřik tymiánovým čajem a kvasnicovou kaší. Stačí smíchat 50 g kvasnic s litrem vody a přidat 250 g cukru. Celé to odstavte na teplé místo asi na 2 týdny.

Poté do přípravku přidejte 20 g tymiánu a 20 g oregana, nechte týden macerovat a poté sceďte. Nyní přidejte 2-3 litry vody na 100 ml přípravku.

Tento postřik je ideální pro ochranu našich rajčat proti houbovým, bakteriálním a virovým chorobám. Může mít také pozitivní vliv na tvorbu květů a plodů. Rozhodně doporučujeme vyzkoušet jej v praxi.

Leave a Response