Zahrada

Proč byste měli rajčata stínit? Budou krásně růst

23views

Každý zahrádkář má své vlastní způsoby, jak rajčata zkrášlit. Někteří posedle dodržují techniky ošetřování, jiní jsou mistry v hnojení a další volí zastínění rajčat.

Každý způsob pěstování má své výhody i nevýhody. Ideální je všechny tyto techniky kombinovat. Podívejte se proto, jak zavést zastínění rajčat do pěstování.

Jak pěstujete rajčata?

Rajčata jsou rostliny, které mají rády teplé, slunečné a bezvětrné stanoviště. Vysaďte je dobře do humusovité, dobře propustné půdy.

Při rozhodování o pěstování rajčat musíme kromě zajištění dostatku slunečního světla pamatovat také na zajištění dostatečné vlhkosti. Nejlépe je zalévat rostlinu hned ráno a dávat pozor, abychom nenamočili listy.

Posledním aspektem je použití správných hnojiv a odplevelení půdy. Rajčata nemají ráda společnost plevele. Mnohem lépe se jim daří v soužití s bazalkou.

Co je to zastínění rajčat?

Stínění rajčat je starý osvědčený patent, který vyžaduje jediné – zakrytí rostlin. Tato úprava pomáhá chránit rostliny před silným větrem nebo prudkým deštěm. Pokud nepěstujete rajčata ve skleníku nebo pařeništi, zastínění rajčat zajistí, že vaše úroda bude chráněna před nepříznivými povětrnostními podmínkami.

Zastínění rajčat také ochrání vaše plodiny před pálícím sluncem, které sice rajčata přímo neohrožuje, ale může přispět k rychlému odpařování vlhkosti z půdy, což vede k dehydrataci.

Jak zastínit rajčata?

Stínování rajčat lze provádět z jakýchkoli materiálů, které jsou po ruce. Stačí přes keře pověsit starý závěs, který je ochrání před sluncem, nebo se nechat zlákat k postavení zahradního deštníku, který úrodu ochrání před deštěm.

Někteří zahrádkáři vytvářejí ochranu pomocí agrovlákna nebo natáhnou přes sazenice látkovou plachtu, která napodobuje specializované tunely pro rajčata.

Zastínění rajčat je jistě lepším řešením než ponechání tlustých listů rajčat na keřích jako ochrany. Ty sice rajčatům poskytnou určitou ochranu, ale ztížené proudění vzduchu nám do zahrady v mžiku přinese plíseň šedou, houbovou chorobu rajčat.

Leave a Response