Zahrada

Velká chyba při pěstování česneku a fazolí. Nezalévejte je touto vodou

35views

Mnozí z nás se rozhodnou zasadit česnek na zahradě buď na jaře, nebo na podzim. Víme, že je důležité dodávat rostlinám potřebné živiny, přesto se dopouštíme chyb, které naše úsilí sabotují.

Lze se jim vyhnout? Samozřejmě ano, pokud celý proces péče o rostliny správně analyzujeme. V následujícím článku vám ukážeme, jakých chyb se při pěstování česneku nejčastěji dopouštíme.

Jak sázet česnek?

Česnek je zajímavá rostlina, kterou lze vysazovat na jaře i na podzim. Dobrý růst hlaviček však nezaručuje samotná doba výsadby, ale to, jak bohatá je půda na humus a živiny.

Klíčovou roli hraje také hnojení. Mnoho zahrádkářů k tomuto účelu používá hnůj, čedičovou moučku nebo vyzrálý kompost.

Abychom však ještě lépe využili potenciál našich rostlin, můžeme při výsadbě ozimého česneku přidat do jamky trochu dřevěného popela, který je ekvivalentem minerálního hnojiva.

Jak hnojit česnek?

Dřevěný popel dokonale podporuje růst česneku díky bohatému obsahu vápníku, fosforu a síry. Kromě toho výrazně posiluje kořenový systém rostliny, aby mohla přečkat chladnou zimu.

Mezi další výhody použití dřevěného popela na zahradě patří skutečnost, že odkyseluje půdu a může mít také odpuzující účinky vůči škůdcům.

Nikdy jej nepoužívejte na česnek

Bohužel, ačkoli se pěstování česneku zdá relativně snadné, mnoho zahrádkářů používá hnojiva, která mohou plodinu dokonce zničit.

Patří mezi ně například kopřivový výluh, který mnozí zahrádkáři považují za univerzální hnojivo. Bohužel, pokud je česneku podáván, vytvoří česnek silné kvetoucí výhonky, které omezí růst cibule.

Stojí za zmínku, že kopřivy nejsou nejlepší volbou ani jako hnojivo pro obohacení luštěnin. Pokud jste tedy používali kopřivové hnojivo k zalévání fazolí, udělali jste velkou chybu.

Leave a Response