Zahrada

Zkušený zahradník odhalil tento trik. Stačí to udělat a plíseň nemá na rajčatech šanci.

30views

V mnoha kulturách je považována za symbol dlouhověkosti a zdraví. I dnes je česnek často označován za přírodní antibiotikum. Je důležité si uvědomit, že je užitečný nejen pro kuchaře, ale také pro zahrádkáře. Používejte česnekový postřik na rajčata, abyste ochránili svou úrodu před chorobami a nenasytnými škůdci. Zajistíte si tak bohatou úrodu zcela přirozeným způsobem.

Čím postříkat rajčata proti plísni bramborové? Na pomoc přichází česnek

Vlastní pěstování rajčat je velmi obohacující, ale může pro zahrádkáře představovat určitou výzvu. Mezi nejčastější choroby patří plíseň bramborová, která se projevuje skvrnami na listech a plodech a vede k zakrnělému růstu rostliny. Tím však její výskyt nekončí. Dalšími infekcemi, které se mohou na záhonu objevit, jsou plíseň šedá, suchá skvrnitost listů, moučnatost a bakteriální rakovina rajčat.

Postřik rajčat česnekem se vyplatí zavést nejen při výskytu znepokojivých příznaků, ale také jako preventivní opatření. Při pravidelném používání může nahradit pesticidy, čímž se sníží množství chemických látek používaných na zeleninových záhonech. Bylo prokázáno, že česnek na zahradě je účinný proti chorobám způsobeným houbami a bakteriemi.

Pozor na škůdce

Jak pečujete o svá rajčata? Při péči o keře je důležité sledovat výskyt škůdců. Bohužel se naše plodiny mohou stát jejich cílem. Postřik česnekem vám pomůže zbavit se mšic, pavoučků, třásněnek, moučnatky a bělásků. Jako přírodní metoda je pro plodiny bezpečný, zatímco jeho štiplavý zápach narušitele dráždí.

Kdy použít česnekový postřik na rajčata?

Je založen výhradně na přírodní bázi, takže jej můžete aplikovat pravidelně po celou sezónu jednou týdně jako preventivní opatření. Obzvláště ostražití buďte v období od června do srpna, kdy je riziko výskytu škůdců a houbových chorob největší.

Česnekem postříkejte rajčata ráno (jakmile zmizí rosa) nebo k večeru. Vyvarujte se ošetření na prudkém slunci.

Aplikujte ihned po přípravě. Rajčata budou dobře růst

Jak připravit česnekový postřik na rajčata? Není to složité. V nejjednodušší variantě pro nouzové použití se doporučuje připravit ochranný extrakt.

  • Prolisujte 20 g česneku (4-6 stroužků) přes lis.
  • Zalijte 1 litrem vody a nechte 24 hodin stát.
  • Tekutinu přeceďte přes síto a ihned ji použijte k postřiku rajčat.

Česnekový extrakt můžete obohatit trochou šedého mýdla. S tímto přídavkem bude odvar lépe přiléhat ke keříkům rajčat.

Leave a Response