Zahrada

Zkušený zahradník prozradí, jak využít starý chléb na zahradě. Je to zázrak

28views

Přírodní a ručně připravovaná hnojiva jsou mezi zahrádkáři z dobrého důvodu vysoce ceněna. Zkušení profesionálové mají přehled o tom, co se do speciálního odvaru v každé fázi přípravy dává. Díky tomu jejich rostliny dostávají jen to nejlepší. Ukazuje se, že jedna z nejdůležitějších složek, která vyživuje okurky a rajčata a zajišťuje jejich mimořádně dobrý růst, se nachází v kuchyni.

Jak vyrobit hnojivo ze sušeného chleba?

Domácí bezodpadové hnojivo je ideální pro zahrady, kde chceme omezit používání chemikálií na minimum. Takové metody znamenají, že si můžeme bez obav pochutnávat na vlastnoručně vypěstovaných a později sklizených produktech. Vynikajícím zdrojem živin pro podporu na slunci dozrávajících rajčat nebo okurek je hnojivo vyrobené ze sušeného chleba, který se nesnědl čerstvý. Jak vyrobit účinné hnojivo pro rostliny z chleba?

Začněte tím, že nasbíráte 3-4 krajíce starého chleba, které pak nakrájíte na menší kousky. Poté je vložte do čisté, suché pálené nádoby, zalijte 300 ml filtrované vody a přidejte jednu lžíci bílého cukru. Vše důkladně promíchejte a odstavte asi na 3-4 hodiny. Po této době hnojivo sceďte do čisté nádoby, zřeďte ho 700 ml vody a přidejte tři lžíce mléka. Tuto výživu aplikujte jednou za dva týdny. Nejlépe je nalít ji přímo pod rostliny, ale můžete také použít rozprašovač a hojně ji nastříkat na listy.

Suchý chléb jako hnojivo – alternativní metoda

Druhý patent na použití chleba na zahradě je stejně jednoduchý, ale vyžaduje trpělivost. K přípravě silné výživy pro kyselomilné rostliny potřebujeme:

  • 1,5 kg suchého celozrnného chleba
  • 10 l filtrované vody nebo dešťové vody

Příprava suché chlebové výživy

  • Začněte tím, že chléb rozdrtíte nebo nakrájíte na menší kousky a poté jej vložíte do kbelíku. Vše zalijte 10 litry vody. Je důležité, aby tekutina důkladně pokryla celý chléb.
  • Vnitřek kbelíku důkladně promíchejte a poté jeho horní část zakryjte gázou nebo čistou tetanovou plenou.
  • Takto připravenou směs ponechte na teplém místě po dobu sedmi dnů. Nezapomeňte směs jednou denně promíchat.
  • Po dalších 2-3 dnech namočený chléb dodatečně rozdrobte. To lze provést rukama zajištěnýma rukavicemi nebo použít mixér.
  • Po týdnu je hnojivo připraveno k použití. Před zalitím okurek a rajčat však směs nejprve přeceďte přes gázu nebo husté síto.
  • Pokud chcete půdu při zalévání obohatit o vápník a draslík, můžete přidat 200 g popela na 5 litrů hnojiva.

Leave a Response