Zahrada

Obohaťte své rostliny na zahradě. Vyzkoušejte přípravek z lékárny smíchaný s vodou.

35views

Všichni víme, že prevence je mnohem snazší než léčba. To platí i pro zeleninu, kterou pěstujeme na svých zahrádkách. Používání preventivních hnojiv a postřiků je velmi důležité, aby rajčata a další zelenina krásně rostla a byla odolná vůči škodlivým vnějším vlivům.

Nedoporučujeme používat chemické prostředky. Mnohem účinnější a především zcela bezpečný je jód. Tento přípravek, který všichni známe, odvede na pozemku vynikající práci. Posílí vaše plodiny a ochrání je před chorobami, které decimují úrodu.

Proč používat jód na zahradě?

Mnohostranné využití jódu na zahradě může mnohé překvapit. Hlavním přínosem je samozřejmě ochrana rostlin před patogeny (houbami, viry a bakteriemi). To je však jen špička ledovce.

Například rajčata na zahradě, která jsou náchylná k napadení chorobami a škůdci, díky pravidelnému ošetřování jódem posilují svůj kořenový systém a zvyšují svou odolnost vůči všem patogenům.

Málokdo však ví, že jód může mít příznivý vliv na syntézu bílkovin a proces fotosyntézy, což se projevuje ve zvýšení růstu rostlin a lepším vstřebávání mikroživin z půdy.

Jak používat jód na zahradě?

Pro použití jódu na zahradě stačí připravit roztok k výrobě. Do každého litru vody přidejte pouze 1 až 2 kapky jódu.

Touto směsí zalévejte rostliny jednou za čtyři týdny, častěji ji používejte pouze v případě, že jsou rostliny ohroženy chorobami a napadeny hmyzem. Pokud tedy vaše zelenina začne být nemocná, aplikujte jodový roztok každé dva týdny.

Méně intenzivní roztoky lze bezpečně použít jako listový postřik proti napadení hmyzem a houbovým chorobám. Jen se ujistěte, že veškeré postřiky provádíte pouze na rostlinách chladného období.

Rajčata na zahradě si tento postřik zamilují

Použití jódu na zahradě je rozhodně jedním z nejlepších způsobů, jak se zbavit plísně bramborové. Jak již bylo řečeno, jódem můžeme na zahradě úspěšně postříkat okurky, brambory nebo rajčata.

Zajímavé je, že pokud vám nějaký přípravek zbyde, použijte ho na brukvovitou zeleninu. Budete šokováni, jak skvěle působí na růst těchto rostlin. Pokud jste tuto známou zahradnickou praktiku ještě nevyzkoušeli, určitě ji v letošní sezóně vyzkoušejte.

Leave a Response