Zahrada

Vysaďte tyto rostliny na místo, kde budete sbírat česnek a cibuli.

23views

Při plánování pěstování zeleniny na zahradě je třeba zohlednit nejen nároky jednotlivých druhů na půdu nebo stanoviště. Důležité je také vzájemné pěstování, tj. výběr rostlin, které si vzájemně vyhovují, a také střídání plodin.

Střídání plodin je pořadí, v jakém se rostliny sázejí a vysévají za sebou. Má velký vliv na úspěch úrody, takže pokud toužíte po bohaté úrodě a plodné zelenině, ověřte si, které druhy by měly být na záhonu umístěny v řadě. Dnes se podíváme na rostliny, které je třeba vysadit po česneku a cibuli.

Proč je střídání plodin tak důležité?

Než přejdeme k diskusi o konkrétních druzích, které budou zdravě růst na záhonu po česneku a cibuli, podívejme se na význam střídání plodin. Je důležité ze dvou důvodů – jako prevence napadení škůdci a pro obsah živin v půdě.

Rostliny rostoucí na určitém místě ochuzují půdu o některé látky a obohacují ji o jiné složky. Při výsadbě a výsevu zeleniny proto musíme dbát na její nároky na živiny a také na hloubku vrstvy, ve které roste.

Druhý problém se týká chorob a škůdců, kteří napadají konkrétní druhy. Nepěstujme na daném místě jednu zeleninu za druhou. Střídáním se škodlivý hmyz a patogeny nebudou šířit na nové rostliny. Nejinak je tomu při pěstování česneku a cibule – po jejich sklizni je dobré na záhon vysadit další zeleninu.

Kdy začít s výsadbou po česneku a cibuli?

Cibule a česnek se vysévají a sázejí ve dvou termínech – na podzim a na jaře – a podle toho se liší i termíny sklizně této zeleniny. Ozimé odrůdy, které šly do země na podzim, se sklízejí v červnu, zatímco odrůdy vyseté na jaře se sklízejí přibližně o dva měsíce později.

Když listy pažitky a česneku začnou žloutnout, zasychat a vadnout, je to znamení, že naše zelenina je připravena ke sklizni. Po cibuli a česneku je na zeleninové zahradě čas na změnu. Vyplatí se využít volný prostor na zahradě, který prospěje jiným druhům rostlin. Které konkrétně?

Co sázet po cibuli, co sít po česneku?

Jak jsme již zmínili, nesázejte česnek a cibuli na stejné místo. Naopak, na tomto záhonu se bude dařit i jiným rostlinám, důležitý je však termín výsevu. Ať už však budete česnek a cibuli sklízet v červnu nebo v srpnu, nesázejte na stejné místo rostliny s dlouhou vegetační dobou, protože by nestačily v krátké době vyrůst.

Po sklizni česneku a cibule v červnu můžeme vysévat červenou řepu (řepu i listový salát), pekingské zelí a roketu, hlávkový salát, ředkvičky a kukuřičný salát. Na záhon můžeme přidat také mrkev, petrželovou nať, ale i kapustu, fenykl a cizrnu.

Pro pozdější sklizeň v červenci a srpnu mohou po česneku a cibuli následovat fazole, bob a hrách, které obohatí půdu o dusík. V červenci můžeme také vysadit dýně, cukety, květák a později rajčata a okurky, dále celer, křen a brambory, které se budou sklízet na podzim.

Ještě později – v srpnu – vysejeme místo cibule a česneku zeleninu s krátkou vegetační dobou, jako je špenát, ředkvičky, rukola, salát nebo kopr.

Leave a Response