Zahrada

Klíčová věc, kterou je třeba udělat, abyste měli krásně hustý zelený trávník, o kterém málokdo ví.

23views

Trávník je ozdobou každé zahrady. Zelená hustá tráva mu dodává šarm a eleganci a vytváří příjemné místo k odpočinku a hrám. Někdy však mohou naše trávníky vypadat pustě a neatraktivně. Co lze udělat pro zahuštění trávníku? Jaká hnojiva byste měli používat? Zde je několik osvědčených metod, které vám pomohou dosáhnout požadovaného výsledku.

Co můžete udělat pro zahuštění trávníku?

Angličané, jejichž parky jsou proslulé svými velkými zelenými koberci, mají jednu radu pro hustý trávník: často sekat a občas zalévat. A tak to jde už stovky let. Snadno se jim to říká, tamní klima je k trávníkům mnohem přívětivější. U nás to vyžaduje trochu více úsilí, zejména když se zeleným trávníkem na zahradě teprve začínáte. Co můžete udělat pro to, aby byl váš trávník hustší?

  • Pravidelně sekejte trávník: Sekání trávníku je základní postup péče o trávník, který ovlivňuje jeho hustotu. Časté sekání travních stébel stimuluje rostliny k růstu a tvorbě nových výhonků. Doporučuje se sekat každých 7 až 10 dní a udržovat trávník ve výšce 4 až 6 palců;
  • Vertikutace a provzdušňování: Vertikutace je ošetření, při kterém se trávník prořízne a umožní se tak lepší průnik vody, vzduchu a živin ke kořenům trávy. Provzdušňování zase spočívá v propichování trávníku speciálními hroty, což rovněž zlepšuje provzdušňování a podporuje růst trávy. Obě tato ošetření se doporučují brzy na jaře nebo na podzim;
  • Dosetí trávníku: Pokud jsou v trávníku prázdná místa, je vhodné trávník znovu osít. Nejvhodnější dobou pro dosetí je jaro a začátek podzimu. Před výsevem osiva připravte půdu – odstraňte plevel, urovnejte povrch a lehce pohrabejte. Po výsevu je dobré semena lehce přikrýt tenkou vrstvou zeminy a pravidelně je zalévat.

Všechna tato pravidelně prováděná opatření rychle vytvoří hustou trávu. Nezapomínejte na hnojení a zalévání, které mají na stav našeho trávníku zásadní vliv.

Je tráva vašeho souseda vždy zelenější? Přijměte tato opatření

Hustota vašeho trávníku je jedna věc, ale o jeho atraktivním vzhledu rozhoduje také jeho sytě zelená barva. Suchý, zažloutlý čtverec na zahradě vypadá nudně, nevábně a nevábně. Co lze udělat pro to, aby byl trávník zelenější?

  • Dbejte na správné pH půdy: Tráva roste nejlépe v mírně kyselé půdě (pH 6,0-6,5). Pravidelně kontrolujte pH půdy a v případě potřeby ho upravte vhodnými přípravky, jako je vápno (pokud je půda příliš kyselá) nebo síra (pokud je půda příliš zásaditá);
  • Pravidelně zalévejte: ideální je zalévat trávník každé dva až tři dny ráno nebo pozdě odpoledne, v období sucha dokonce každý den. Vyhněte se poledni, kdy je slunce nejintenzivnější. Důležité je zalévat rovnoměrně a hluboko, abyste zajistili dostatečnou vlhkost půdy.
  • Dbejte na hnojení: kromě dusíku potřebuje tráva i další živiny, jako je fosfor, draslík, hořčík nebo železo. Pravidelné hnojení hnojivy obsahujícími více živin zajistí, že váš trávník bude zelenější a zdravější. Hnojivo na zahušťování trávníku by mělo obsahovat především dusík, ale také další makro- a mikroživiny.

Při každém ošetření je dobré trávník pečlivě sledovat a v případě nežádoucích změn okamžitě reagovat. Žluté skvrny na stéblech, prohlubně v trávníku nebo hnědé či červené zbarvení mohou být známkou napadení houbovými chorobami.

Jaké hnojivo použít k zahuštění trávníku?

Trávníky je třeba pravidelně hnojit, protože je často sekáme. V přírodním prostředí takové rovnoměrné, neustále zkracované porosty neexistují, proto je třeba jim dodávat správné živiny. Hnojiva pro zahušťování trávníků se dělí na organická a minerální. Pokud jste příznivci ekologického zemědělství, budete pravděpodobně chtít použít první z nich, kam patří kompost, hnůj nebo biohumus.

Zlepšují strukturu půdy a podporují rozvoj mikroorganismů, což má pozitivní vliv na růst a hustotu trávy. Jejich výhodou je, že je nelze přehnojovat. Nehrozí tedy nebezpečí přehnojení a vypálení trávníku.

Minerální hnojiva jsou rychle působící přípravky, které dodávají trávníku koncentrované dávky živin. Jedná se především o dusík, fosfor a draslík. Nejoblíbenějšími minerálními hnojivy pro zahušťování trávníku jsou dusičnan amonný a močovina. Které z nich je lepší? Dusičnan amonný je rychle působící hnojivo, které dodává trávníku potřebný dusík ve snadno stravitelné formě. Doporučuje se zejména brzy na jaře, kdy tráva začíná intenzivně růst.

Tento přípravek ovlivňuje rychlé ozelenění trávníku a stimuluje růst rostlin. Močovina je naproti tomu pomaleji působící hnojivo, které postupně uvolňuje dusík do půdy. Je koncentrovanější než močovina, proto by se měl používat opatrně, aby nedošlo ke spálení trávy. Močovina je ideální pro použití v létě, kdy trávník potřebuje stabilní zdroj dusíku. Obě hnojiva mají své výhody, ale v praxi je nejlepší používat je střídavě v závislosti na potřebách trávníku a ročním období.

Leave a Response