Zahrada

Položte pod borůvky a sklidíte obrovskou úrodu.

24views

Borůvky jsou skutečnou vitamínovou bombou, která navíc skvěle chutná a hodí se k mnoha pokrmům. Není divu, že tyto bobule pěstuje na svých zahrádkách stále více Poláků. Abyste si zajistili bohatou úrodu, vyplatí se používat několik triků.

Nestačí jen respektovat požadavky na půdu, ale je třeba borůvkám zajistit také dobré podmínky a potřebné živiny. Abyste se mohli těšit z bohaté úrody, je také důležité pamatovat na jeden postup.

Co potřebují borůvky?

Nároky borůvek se liší v závislosti na odrůdě, kterou si pro svou zahradu vyberete. Nejlepší je vybrat ty, které vykazují vysokou odolnost vůči chorobám a jejichž potřeby odpovídají místním podmínkám prostředí.

Každý keř borůvek potřebuje pro dobrou úrodu stálý přísun živin, který lze zajistit hnojením, například přírodním kompostem. Pro přilákání opylovačů k borůvkám je důležitá dobrá blízkost ostatních rostlin. A nezapomínejme keře prořezávat.

Co se týče nároků na půdu, bez ohledu na to, jakou odrůdu si vybereme, borůvky preferují velmi kyselou reakci substrátu s pH 4 až 5,5. V případě borůvek se jedná o velmi kyselou půdu. K okyselení půdy pod borůvkami můžeme použít rašelinu, kyselinu citronovou, ocet nebo dokonce kvásek.

Zálivka borůvek je nezbytná

Další věcí, kterou borůvky milují, je vlhkost. Pravidelná, ale ne příliš vydatná zálivka je nezbytnou součástí péče o tyto ovocné keře, které v suché půdě špatně rostou.

Přitom je třeba dbát na to, aby keře nebyly přemokřené. Nadměrné množství vody způsobuje hnilobu kořenů, proto by půda pod borůvkami měla být lehká a propustná, aby byl zajištěn účinný přenos vody a živin.

Rozprostřete pod keře a sklidíte spoustu borůvek.

Existuje jedna jednoduchá metoda, kterou můžete spojit dva nejdůležitější problémy při pěstování borůvek, a to okyselení a hydrataci půdy. Jedná se o mulčování, tj. pokrytí povrchu záhonu vrstvou rostlinné hmoty.

Zakrytí půdy zabraňuje odpařování vody, takže substrát zůstává vlhký i v horkém počasí. Mulčování také chrání rostliny během mrazů.

K mulčování lze použít různé organické materiály, například dřevní štěpku, slámu nebo i posekanou trávu. V případě borůvek se však vyplatí použít borovou kůru, která substrát ještě více okyselí. To pomůže keřům zdravě růst a plodit dobré ovoce.

Leave a Response