Zahrada

Starý zahradník prozradil, jak levně a nejlépe hnojit rajčata

25views

Hnojení rajčat je klíčovým aspektem jejich pěstování. Dodávání potřebných živin podporuje jejich růst, posiluje stonky a zajišťuje bohaté kvetení a úrodu.

Na výběr je působivá škála přírodních hnojiv. Od kompostu, hnoje, zelených zeleninových nálevů, živin z mořských řas, kostní moučky, popela až po močůvku nebo kejdu. To však nejsou všechny možnosti.

Domácí hnojivo pro rajčata z ovesných vloček: výhody

Hnojivo na rajčata z ovesných vloček má řadu výhod, díky nimž je účinné pro celou řadu druhů zeleniny. I když zahrádkáři, kteří ho používají, tvrdí, že ovesné vločky jsou nejvhodnější pro lilky, papriky a rajčata.

Ovesné vločky obsahují řadu vitaminů a stopových prvků, které mohou nejen obohatit vaši stravu, ale také pomoci rajčatům růst a přinášet dobrou úrodu. Například hořčík obsažený v ovesných vločkách pomůže aktivně rozvíjet a posilovat kořenový systém. Fosfor se uplatní v období kvetení rajčat. A vápník zajistí tvorbu silných a robustních výhonků.

Hnojení ovesnými vločkami zvýší odolnost rostlin vůči nepříznivému počasí. Přidáním této obiloviny do půdy se navíc zvýší počet žížal v půdě. Ty zase půdu kypří, což umožňuje její lepší provzdušnění. To má rovněž pozitivní vliv na budoucí výnosy. Hnojení vločkami po sklizni také chrání rostliny před plísněmi a hnilobou.

Recept na domácí hnojivo z ovesných vloček

Pro rajčata je nejlepší použít výživu z ovesných vloček. Pro její přípravu rozemelte 3 polévkové lžíce vloček v mixéru nebo kuchyňském robotu. Vločky zalijte 1 litrem vody a za občasného míchání nechte 2 hodiny louhovat. Scedíme a zředíme vodou ve stejném poměru. Hotový roztok zalévejte každý druhý den.

Lze připravit i intenzivnější krmení, které by se mělo používat méně často. Na 10 litrů teplé vody dejte až 0,5 kg drcených ovesných vloček a nechte 5 dní působit. Rajčata tímto roztokem zalévejte jednou za 2 týdny. Pod každou rostlinu nalijte přibližně 500 ml ovesného hnojiva.

Ovesné vločky lze použít i „nasucho“, pokud nemáte čas na přípravu roztoku. Jednoduše nasypte vločky na půdu kolem keříků rajčat a promíchejte je s půdou. Jedná se o méně náročnou metodu, ale i tak dodá rajčatům potřebné složky.

Leave a Response