Zahrada

Tajný recept zahradníka. Zalévejte jím rajčata a budou sladká.

26views

Mnoho zahrádkářů sní o šťavnatých, zdravých rajčatech, kterým se na révě daří a které svými červenými plody lahodí oku. Vyplatí se však mít připravený jednoduchý recept na úspěch. Domácí směs zajistí, že zelenina rychle poroste a na druhou stranu potěší chuťové buňky svou sladkou chutí. Stačí keříky zalévat a čekat.

Když rajčata začnou měnit barvu ze zelené na stále červenější, zahrádkáři si mnou ruce nad bohatou úrodou. To je však ideální čas postarat se o kondici i pozdější chuť zeleniny. Tehdy popadněte konvičku se zálivkou a vyrazte mezi keře.

Jak zalévat rajčata, aby byla stále sladká? Osvědčený recept na úspěch

Kolik zahrádkářů, tolik způsobů pěstování rajčat. Zatímco někteří se rozhodnou pro jejich pěstování na zahradě, jiní dávají přednost pěstování výhradně ve skleníkových podmínkách. Celá řada dalších pěstuje zeleninu také v květináčích a umisťuje je po jednom na balkon nebo okenní parapet. Jakmile si sazenice najdou své místo, nastává pro pěstitele na pozemku nejtěžší období.

Aby rajčata stále krásně vypadala a chutnala, je třeba se o ně pečlivě starat. Milují úrodnou, humusovitou a propustnou půdu a neodmítají dostatek vody. V období sucha je třeba je denně zalévat a hnojit. Zkušení zahrádkáři však neodmítají ani domácí směsi, když sáhnou po živinách. Jednu z nich mají obzvláště rádi a tvrdí, že výrazně ovlivňuje pozdější chuť zeleniny.

Kolik cukru do vody na rajčata? Přidejte do vody a zalijte

Směs cukru a vody je jednou z těch domácích a jednoduchých výživ, po kterých sáhne mnoho majitelů keříků rajčat. Aby však tato skutečně fungovala, je třeba počkat na správný okamžik.

Rajčata byste měli začít zalévat cukrovou vodou, když slupka plodů začne trochu červenat. V tu chvíli stačí rozpustit jednu polévkovou lžíci cukru v 500 ml teplé vody, dobře rozmíchat a odstavit. Až vše vychladne, může roztok putovat pod keře – rajčata by se měla zalévat v malých dávkách, ne častěji než jednou za měsíc.

Čím zalévat rajčata, aby lépe kvetla? Buďte opatrní

Jak bude fungovat vodný roztok cukru? Obyčejný, potravinářský cukr se nevstřebává přímo z půdy do kořenů rostliny, ale způsobí lepší rozvoj půdních mikroorganismů, které následně zvýší množství organické hmoty a zlepší podmínky pro rozvoj a růst kořenového systému a nadzemních částí rostliny.

Nadbytek sladkých krystalů však může rostlinám uškodit, protože zvyšuje růst hub v půdě a zároveň ji připravuje o živiny. Může také přitahovat mravence a hmyz. Při úpravě cukrem je proto nutná opatrnost.

Mimochodem, je třeba mít na paměti, že rajčata potřebují pro zdravý růst zejména dusík, fosfor a draslík. Proto je vhodné je jednou za čtrnáct dní přihnojit podomácku vyrobeným hnojivem, které tyto živiny poskytuje – například hnojivem z banánových slupek.

Leave a Response