Zahrada

Babička to přidá z kuchyně do vody a rajčata jsou krásně červená a sladká.

33views

Pokud sníte o vlastních rajčatech a chcete, aby nebyla jalová, ale červená jako cihla a sladká jako med, pak prostě musíte znát tento babiččin trik se zaléváním. Není nic jednoduššího a výsledek předčí vaše nejdivočejší představy.

Pěstování zeleniny na domácích zahrádkách jsem si vždycky spojovala s něčím klidným a relaxačním. A je to pravda až do určité míry. Tlak se stupňuje až ve chvíli, kdy si uvědomíte, že vaše úsilí selhalo a zelenina nevyrostla tak dobře, jak byste si přáli. V takové situaci se nemusíte nechat odradit, ale poučit se. Vyplatí se naslouchat starším, zkušeným; těm, kteří zeleninu nepěstují od předvčerejška, ale už desítky let. Já to tak udělal a nelituji, protože moje rajčata nikdy nevypadala lépe.

Rajčata zalévejte touto jednoduchou směsí

U nás doma byla vždy mistrem v pěstování zeleniny moje babička. Byla to ona, kdo mi prozradil, že rajčata jsou někdy jako lidé. Potřebují trochu sladkosti. Nejdřív jsem tomu moc nerozuměla, ale nakonec jsem sama pochopila, co tím babička myslela. Ano, opravdu měla na mysli něco sladkého, konkrétně: cukrovou vodu.

Proč takový roztok pomáhá rajčatům růst? Proč zelenina po jeho použití roste velká a dokonale červená? Odpověď je velmi jednoduchá. Ukazuje se, že celá věc s cukrovým sirupem se ve skutečnosti netýká samotné zeleniny, ale mikroorganismů v půdě. Sladká tekutina způsobuje jejich větší aktivitu, což má pozitivní vliv na stonek, kořeny, listy a zeleninu.

Jen trochu

Zalití rajčat cukrovým sirupem vám pomůže získat zeleninu vašich snů, ale musíte také znát omezení, která s tím souvisejí. Takový kondicionér můžete použít pouze jednou za měsíc. Jinak může být škodlivý a navíc může přilákat celé armády mravenců, což se nám v případě rajčat dost nelíbí.

Příliš časté používání cukrového sirupu navíc může způsobit, že rostlina přestane přijímat dostatek vody pro svůj růst. Odborníci – včetně mé babičky – doporučují odložit zalévání rajčat cukrovou vodou až do doby, kdy slupka zeleniny již pomalu zčervená.

Leave a Response