Zahrada

Brambory skladujte jako tento dědeček. Nikdy nevyklíčí a zůstanou dlouho čerstvé.

27views

Pokud použijete tyto způsoby skladování brambor, zůstanou hlízy dlouho pevné. Nemusíte se obávat ani pomačkané nebo zelené slupky či klíčků. Díky jednoduchému dědečkovu patentu jsou brambory v bezpečí.

Jak si poradíte s velkou zásobou brambor? Pokud hlízám zajistíte správné podmínky, zůstanou pevné až do období těsně před jarem a nebudou klíčit ani zelenat. Pravidla jsou jednoduchá, ale musí se důsledně dodržovat, jinak začne slupka brambor vadnout a může dojít k hnilobě. Doporučuji také dědečkův patent. Tento způsob skladování hlíz zná málokdo.

Jak skladovat brambory, aby zůstaly čerstvé?

Brambory potřebují tmavé, chladné a nepříliš vlhké místo. Takovým místem může být sklep, spíž nebo dokonce garáž. Při příliš vysoké teplotě mohou brambory začít klíčit nebo hnít (optimální teplota pro skladování brambor je 7 až 10 stupňů Celsia). Vlhkost vzduchu by měla být mírná, přibližně 80-90 % (pokud je příliš sucho, brambory mohou vyschnout a uschnout, a pokud je příliš vlhko, mohou začít plesnivět).

Kromě toho je třeba omezit přístup slunečního světla k bramborám na minimum. Můj dědeček míchá brambory se žaludy a kaštany sklizenými na podzim. Tato metoda odstraňuje problém se zbytečnou vlhkostí a zabraňuje klíčení hlíz.

Existuje mnoho způsobů skladování brambor. Nejjednodušší je uspořádat je do dřevěných beden nebo košů, které jsou vzdušné a stabilní. Hlízy by měly být skladovány volně, bez tlaku. Lze je také rozložit na podlahu nebo na police a přikrýt vrstvou slámy, papíru nebo látky. Je důležité nemíchat různé odrůdy brambor, protože mohou mít různou trvanlivost a vzájemně se ovlivňovat. Nezapomeňte také pravidelně kontrolovat a odstraňovat nemocné, poškozené nebo klíčící brambory.

Proč brambory klíčí, hnijí nebo zelenají?

Nesprávně skladované brambory mohou ztratit svou výživovou hodnotu, chuť a strukturu a mohou být dokonce zdraví škodlivé. Teplo, světlo, vlhkost – to vše má vliv na to, že brambory začínají klíčit. Takové brambory ztrácejí škrob a vitaminy, stávají se měkkými a hořkými a samotné klíčky obsahují velké množství jedovatého solaninu. Klíčení lze zabránit udržováním nízké teploty a omezením světla.

Špatně skladované brambory mohou také zezelenat. Tento proces je způsoben vystavením brambor slunečnímu světlu, které stimuluje tvorbu chlorofylu a solaninu. Dalším důsledkem špatného skladování brambor je hniloba, tj. rozklad způsobený bakteriemi, plísněmi nebo viry. Hnilobě lze předcházet udržováním suchých a čistých skladovacích prostor, prevencí mechanického poškození a odstraňováním nemocných a poškozených brambor.

Leave a Response