Zahrada

Zalévejte rajčata tímto přípravkem a sklizeň bude obrovská. Koupíte ho všude

26views

Zalévání rajčat kvasnicemi (droždím) je pozoruhodná technika, která může přinést úžasné pěstitelské výsledky. Všichni víme, jak důležitá je správná podpora růstu rostlin. Napadlo nás ale někdy použít kvasnice jako přírodní hnojivo? Ukazuje se, že tyto malé houby mohou mít obrovský vliv na výnos našich rajčat. Díky nim můžeme dosáhnout ještě větší a chutnější ovocné odměny za naši práci na zahradě. Připravte se na inspirativní informace o zalévání rajčat kvasinkami!

Proč používat kvasnicové hnojivo k zalévání rajčat?

Dosáhnout dobré úrody rajčat při jejich pěstování není vůbec snadný úkol. Rostlinám musíte od začátku poskytnout správné podmínky a podporu v každé fázi pěstování.

Proto si zahrádkáři neustále kladou otázku, čím rajčata zalévat, aby dosáhli dobrého vývoje rostlin, aktivního plodění rajčat a odolnosti vůči chorobám.

Pokud sazenice pouze zasadíte do půdy a rostliny nezaléváte ani nehnojíte, nemůžete očekávat uspokojivé výnosy. I kvetoucí keříky rajčat se mohou během chvíle proměnit v zakrnělé rostliny. Květy zcela opadají nebo jen některé z nich nasadí plody.

Jak zalévat rajčata, aby měla sílu růst a sílila?

Před zaléváním rajčat je důležité rozhodnout se, jakými prostředky budeme rostliny na naší zahradě vyživovat (hnojit) a stimulovat jejich růst. Většina zahrádkářů se na svých záhonech zříká používání chemických prostředků. Přecházejí na přírodní hnojiva, jako je popel, slepičí trus nebo kvasnice.

Proč právě kvasnicové hnojivo? Živiny vznikající při kvašení kvasinek jsou vynikající pro stimulaci růstu a vývoje sazenic rajčat. Zaléváním rajčat kvasnicemi jsou rostliny silnější, odolnější vůči chorobám a při příštím zalévání rajčatový keř kvasnice donutí, aby se pokryl plodnými plody.

Jaké jsou výhody zalévání rajčat kvasnicemi

Zalévání sazenic roztokem kvasnic přirozeně stimuluje růst rostlin. Kvasnicové hnojivo aktivuje rozvoj kořenového systému a zvyšuje odolnost zeleniny vůči chorobám. Kvasnice jsou živným roztokem obsahujícím vitaminy a minerální látky nezbytné pro plný rozvoj a plodnost rajčat.

Enzymy obsažené v roztoku kvasnic aktivují množení prospěšných bakterií v půdě. Pravidelné zalévání rajčat kvasnicemi vede k intenzivnímu kvetení rajčat a následnému bohatému plodení. To však nejsou všechny výhody.

Kvasnicové hnojivo také potlačuje růst plevele na zahradě. Specifická vůně kvasnic odpuzuje slimáky a kazí chuť některým škůdcům. Z tohoto důvodu je dobré používat kvasnice ve formě vrchního hnojení nebo postřiku při pěstování.

Příprava roztoku kvasnic pro zalévání rajčat a dalších rostlin na zahradě

Pro přípravu roztoku kvasnic na zalévání rajčat nalijte do hrnce litr vody a zahřejte ji na 30 stupňů, přidejte 4 lžíce cukru.

Poté ve vodě s přidaným cukrem rozpusťte 50 g lisovaných kvasnic a postavte na teplé místo, aby kvasnice mohly začít pracovat.

Místo čerstvého droždí můžete použít balíček sušeného droždí (17 g). Proces kvašení by měl trvat nejméně 2 hodiny.

Poté je třeba roztok kvasnic zředit v 5 litrech ustálené vody ohřáté na teplotu okolí. Hnojivo s kvasnicemi se nyní odloží na týden, aby zkvasilo. Poté jej nařeďte v poměru 100 ml na 5 litrů vody.

Alternativně můžete připravit slabší koncentraci kvasnicového hnojiva, aniž byste jej museli na týden odložit. Rozpusťte kvasnice v 5 litrech vody po dobu 2 hodin.

Vzniklý roztok použijte k zalévání rajčat s kvasnicemi.

Takto připravené kvasnicové hnojivo lze použít i k zalévání jiné zeleniny a ovocných keřů. Lze jej například použít k zalévání okurek.

Rajčata, okurky a další rostliny tímto roztokem zalévejte maximálně 3x za sezónu. Nezapomeňte, že vše, co pomáhá, může rostlině v příliš velké dávce také uškodit.

První aplikaci kvasnicového hnojiva je nejvhodnější provést týden nebo dva po zasazení sazenic rajčat do země.

Stačí půl čtvrtiny kvasnicového hnojiva, které je třeba nasypat co nejblíže ke kořenům rostliny. Pro další dvě hnojení již větší rostliny budou potřeba dva litry kvasnicového hnojiva.

Stejným způsobem a ze stejných ingrediencí můžeme připravit kvasnicový postřik pro rajčata. Ten ochrání listy rostliny před chorobami a škůdci.

Leave a Response