Blog

Nelíbí se vám účty za vodu? Možná za to může tahle věc v záchodě

30views

V dnešní době hledáme každý den způsoby, jak ušetřit. Vzhledem k vysokým nákladům na elektřinu se snažíme hledat úspory v této oblasti, ale způsoby, jak ušetřit na spotřebě vody, poněkud opomíjíme.

Zbytečné plýtvání vodou

Vodu máme v naší oblasti téměř každý rok. Pitnou vodu máme v kuchyních, koupelnách a na toaletách a najdeme ji všude ve veřejných budovách a obchodech.

Zvykli jsme si ji brát jako samozřejmost, a tak s ní často zbytečně plýtváme. A to není ani ekologické, ani ekonomické.

Pozor na toaletu

Toalety, zejména ty starší, často spotřebují zbytečně mnoho vody na jedno spláchnutí. Při opakovaném používání se pak množství promrhané vody sčítá a každoročně jde do vysokých čísel.

Pokud si pořizujete novou toaletu, vyberte si takovou, která má dvě splachování – jedno pro méně vody a druhé pro více. Pokud tuto možnost nemáte, některé toalety, zejména ty s klasickou nádržkou, mohou regulovat množství vody, které jde do nádržky, a tím snížit množství vody spotřebované na splachování.

Pozor si dávejte zejména na přetékající toalety – denně mohou zbytečně přetékat stovky litrů.

Rychlé sprchy

Pokud chcete šetřit vodou, doporučujeme se raději osprchovat, než si napouštět vanu. To však neplatí, pokud ve sprše strávíte dlouhé desítky minut. Pokud chcete šetřit vodou, měli byste pod tekoucí vodou strávit jen dobu, kterou skutečně potřebujete. Zkuste si nastavit stopky a zjistit, kolik času ve sprše skutečně strávíte a zda by se dal zkrátit.

Klasickou radou je zastavit proud vody při čištění zubů nebo holení. Nemusí téct zbytečně.

Úspora domácích spotřebičů

Pokud se snažíte šetřit vodou, určitě se vyplatí používat myčku nádobí místo ručního mytí. Stejně jako u pračky je však dobré dodržovat několik základních pravidel. Myčku a pračku byste měli vždy spouštět pouze tehdy, když jsou plně naložené (ale ne přetížené, protože to vede ke špatnému mytí/pláchání). Pokud je to možné, používejte programy ECO a zkrácené programy.

Leave a Response