Zahrada

Naučte se skladovat česnek postaru. Vydrží velmi dlouho

20views

Česnek je považován za jednu z nejzdravějších druhů zeleniny. Pokud se pěstuje samostatně, je ještě cennější. Aby si však déle zachoval své výživové a chuťové vlastnosti, je třeba ho správně skladovat.

Kdy byste měli česnek sklízet, aby byly jeho cibulky velké a chutné, a jak byste ho měli skladovat, aby vydržel déle čerstvý? Všechny potřebné informace najdete v článku.

Kdy bychom měli sklízet česnek?

Sklizeň česneku závisí na odrůdách této zeleniny, může být jarní nebo zimní. Ty první, které se sázejí na jaře, se sklízejí koncem léta a na podzim, od srpna do září. Naopak česnek vysazený loni na podzim se sklízí v červenci. Jedná se však pouze o obecné kalendářní termíny, protože hodně záleží na individuálních podmínkách pěstování.

Důležité jsou povětrnostní podmínky. Letošní vysoké teploty urychlily vegetaci a sklizeň česneku probíhá dříve. Musíme však pozorně sledovat naše porosty, abychom věděli, kdy je česnek připraven k vykopání.

A jak to můžeme zjistit? Když je polovina listů suchá a žlutá a zbývající květní stvoly jsou rovné – tehdy je česnek připraven ke sklizni. Prohlédnout bychom si měli také cibulky. Co můžete udělat pro to, aby byly větší?

Způsoby, jak získat velké cibule česneku

Když zjistíte, že se blíží termín sklizně česneku, musíte udělat dvě věci. Dva týdny před plánovaným vykopáním hlaviček přestaňte česnek zalévat – suché hlavičky nebudou hnít a lépe vydrží dlouhé skladování.

Asi 2 týdny před sklizní také svažte listy česneku, abyste podpořili vývoj podzemních částí rostliny. Tím se cibulky zvětší a zesílí.

Nepropásněte termín sklizně. Cibulky ponechané příliš dlouho v zemi mohou začít praskat a stroužky budou růst ven. Takový česnek nebude vhodný pro delší skladování.

Jak skladovat česnek?

Velké, ale stále kompaktní hlavičky česneku jsou připraveny ke sklizni. Po vykopání by měly být rozloženy na slunci nebo, pokud je špatné počasí, v suché, vzdušné místnosti. Hlavy zbavené vlhkosti se očistí od zeminy a zavěsí se, aby uschly. Přibližně po třech týdnech by měl být česnek usušený a připravený ke skladování.

K tomu je ideální tradiční metoda, která se používá již po staletí. Splétá se při ní česneková cibule do copu. Stonky se proplétají a další a další cibulky se připevňují k sobě, podobně jako při pletení copu. Tato metoda umožňuje cirkulaci vzduchu mezi cibulkami.

Cibulky lze také svázat do „kytice“, umístit do krabice s větráním nebo je obalit moukou a umístit do krabice. Ať už zvolíte jakýkoli způsob, skladujte česnek na suchém, stinném a nejlépe chladném místě.

Leave a Response