Zahrada

Vodu z vařených brambor nevylévejte. Je to poklad pro vaši zahradu

50views

Brambory jsou jednou z nejoblíbenějších příloh k večeři, zejména když jsou na jídelním lístku kotlety nebo maso dušené v omáčce. Jejich příprava je snadná – jsou měkké, takže je třeba je nechat okapat. Místo vylévání vody do dřezu je však dobré si ji schovat na později.

Zamyslete se: kolikrát týdně vaříme brambory? A kolikrát po jejich uvaření vylijete vodu do dřezu? Ukázalo se, že voda po vaření brambor je ideální pro… hnojení rostlin. Nejenže tím ušetříte peníze za chemikálie, ale také se postaráte o svou domácí zahradu. Pokud si všimnete, že vaše květiny v květináčích, na balkoně nebo na zahradě začínají vadnout, je čas uvařit si k večeři brambory.

Voda z vařených brambor – levné hnojivo pro rostliny

Voda z vaření brambor je pro pokojové rostliny skutečným pokladem. Je bohatá na minerály, které pokojové rostliny milují. Především však obsahuje draslík, který posiluje listy rostlin a způsobuje, že rostliny mají bujnější květy. Další důležitou složkou této přírodní živiny je fosfor, který má pozitivní vliv na vývoj kořenového systému rostlin. Škrob chrání rostliny před škůdci a posiluje je.

Jak zalévat květiny?

Abychom mohli vodu po uvaření brambor použít jako potravu pro rostliny, musíme si uvědomit několik důležitých pravidel. Za prvé, nesmíme přidávat sůl – jinak rostlinám spíše uškodíme, než pomůžeme. Za druhé, voda musí být před použitím ochlazena. Vždy by se měla vylévat přímo na půdu, aniž by proud živin směřoval na samotné rostliny. Co se týče frekvence zalévání, neexistují žádná zásadní omezení, zalévat můžete prakticky pokaždé.

Bramborový škrob pro pokojové rostliny

Bramborový škrob lze použít také k podpoře růstu rostlin v květináčích. Stejně jako voda z vařených brambor dodá bramborový škrob rostlinám draslík, fosfor nebo vápník.

Stačí odstranit asi centimetr zeminy z horní části květináče a nasypat do něj asi lžičku bramborového škrobu. Poté přidejte zeminu a promíchejte ji se škrobem. Na to dejte čerstvou zeminu, která aktivuje mikroorganismy zpracovávající škrob. Teď už zbývá jen pravidelně zalévat a můžete se těšit ze svěží, doma vypěstované rostliny.

Leave a Response