Zahrada

Udělejte to se svým trávníkem v září a na jaře bude nejkrásnější v okolí.

52views

Dobře udržovaný trávník je snem mnoha majitelů zahrad. Jeho hustá zelená plocha je nejen příjemná na pohled, ale je také ozdobou domu. Bohužel většina lidí omezuje péči o trávník na sekání a občasné hnojení, což často k dosažení požadovaného efektu nestačí. Pokud chcete, aby váš trávník udělal na sousedy dojem, nevynechávejte ho v září.

Kdy vysévat trávník, abyste dosáhli nejlepších výsledků? Termín se blíží

Září je ideální čas na výsev trávníku. Časný podzim, kdy je půda ještě teplá po letních vedrech, vytváří optimální podmínky pro klíčení semen. Dny jsou ještě relativně dlouhé a počasí je stabilní, což podporuje růst mladých trav.

Odkládání výsevu na říjen nebo listopad může být riskantní, protože chladné noci a nepředvídatelné povětrnostní podmínky mohou naši práci znepříjemnit. Mladá tráva nemusí stihnout zakořenit před prvními mrazy, což se negativně projeví na její hustotu a vzhled v následující sezóně.

Jak připravit půdu pro trávník? Klíčový krok

Příprava půdy je klíčovým krokem, který by neměl být opomenut. Abychom trávníku poskytli co nejlepší podmínky pro růst, začneme zkopáním půdy do hloubky asi 20 cm. Během tohoto procesu je dobré odstranit všechny plevele, kameny a další překážky, které by mohly bránit rozvoji kořenů. Pokud je půda na zahradě příliš jílovitá, je dobré přidat vrstvu písku, který zlepší její strukturu a usnadní odvodnění.

Po vykopání půdy by měla být důkladně rozhrnuta hráběmi a povrch urovnán. V této fázi je také dobré použít specializovaný trávníkový substrát, který dodá půdě potřebné živiny. Jakmile je půda urovnaná, je třeba ji zhutnit zahradním válcem, aby se zabránilo nerovnoměrnému usazování půdy po výsevu.

Výsev trávníku – na co byste si měli dát pozor?

Samotný proces výsev trávníku vyžaduje přesnost a pozornost. Především se ujistěte, že je půda před výsevem mírně vlhká – neměla by být ani příliš suchá, ani příliš mokrá. Nejlepší je vysévat trávu metodou křížového výsevu, což znamená, že semena by měla být rovnoměrně rozptýlena po celé ploše trávníku. Pro dosažení správné hustoty se doporučuje maximálně 1 kg osiva na 40 m² trávníku.

Po výsevu by měla být půda pohrabat, tak, aby byla semena pokryta tenkou vrstvou půdy. Povrch trávníku je pak třeba jemně zhutnit válcem, pro zajištění lepšího kontaktu osiva s půdou . Důležité je také pravidelné zavlažování čerstvě zasetých trávníků. Měly by se zalévat mírným proudem vody, aby se semena nevyplavila, a zároveň udržovat půdu vlhkou několik prvních týdnů po výsevu.

Leave a Response