Blog

Česnek není jen k jídlu. Podívejte se, co všechno s ním můžete dělat

53views

Přinášíme vám fascinující novinku, která možná změní váš pohled na běžné využití česneku. Tento známý kuchyňský pomocník v sobě skrývá potenciál, který přesahuje kulinářský svět a může se stát vaším nejlepším přítelem při úklidu a péči o zahradu.

Přírodní dezinfekce.

Čištění koupelny a toalety je často časově náročné a vyžaduje použití agresivních čisticích prostředků, které mohou být škodlivé pro zdraví a životní prostředí. Existuje však alternativa. Stačí před spaním vložit do záchodu stroužek česneku a nechat ho tam přes noc. Ráno ho spláchněte a tento postup opakujte několikrát týdně. Výsledky vás překvapí.

Česnekový čaj: Neobvyklý, ale účinný

Pokud vám není příjemná představa česneku v koupelně, zkuste si připravit česnekový čaj. Nakrájejte tři stroužky česneku, zalijte je vroucí vodou a nechte 15 minut louhovat. Poté tento nálev nalijte do toalety, nejlépe přes noc. Tato metoda účinně zničí bakterie a odstraní nežádoucí usazeniny.

Česnek na zahradě: Péče o rostliny a jejich ochrana

Ochrana před mšicemi

Zahrádkáři již dávno zjistili, že česnek může být skvělým ochráncem rostlin. Stroužek česneku zapíchnutý do země vedle macešek je starý, osvědčený trik, jak udržet mšice na uzdě.

Přírodní odpuzovač škůdců

Česneková zálivka připravená z několika stroužků a vařící vody může být rychlým řešením proti muškám, které se často vyskytují v půdě kolem rostlin. Pokud máte problémy s jinými škůdci, účinným řešením je česnekový nálev: smíchejte dva stroužky česneku s několika šálky vody a aplikujte na rostliny a půdu jako postřik.

Proti plísním a zahradním škůdcům

Česnek má přirozené antibakteriální vlastnosti, které mohou pomoci při potlačování plísní. Česnekový extrakt smíchaný s rostlinným olejem a tekutým mýdlem je ideální k postřiku rostlin, abyste se zbavili různých škůdců, jako jsou například třásněnky.

Růže v plné kráse

Nezanedbávejte ani své růže. Výsadba česneku v jejich blízkosti nejen ochrání tyto krásné květy před chorobami a škůdci, ale také zlepší jejich celkový růst a vitalitu.

Než sáhneme po chemických čisticích prostředcích nebo pesticidech, měli bychom zvážit, zda by česnek nemohl být naším spojencem v domácnosti a na zahradě. Tento přírodní zázrak je nejen skvělou přísadou do jídla, ale také účinným nástrojem v boji proti bakteriím, plísním a škůdcům.

Leave a Response