Zahrada

Nikdy takto neřežte ovocné stromy, jinak vše zkazíte.

72views

Ořezávání stromů je pro ně úžasně prospěšné. Nejenže budou zdravější a krásnější, ale také se vám odmění bohatší úrodou, zkrátka přinesou mnohem více ovoce. A přestože prořezávání stromů není atomová fyzika, existují pravidla, která je třeba dodržovat.

Kdy prořezávat?

Rozhodně koncem zimy a začátkem jara. Strom tak získá dostatek času na regeneraci a minimalizuje se vliv hmyzu a chorob. U jabloní a hrušní začněte někdy v březnu. Poté přejděte na ostatní peckoviny. Počkejte však, až pominou noční mrazy.

Co ořezat?

Neproduktivní větve. Chcete-li odhalit neproduktivní větev, musíte strom sledovat v průběhu celého roku. Přečtěte si o tom více. Pokud jste začátečník, odstraňte suché, nemocné a poškozené větve a také ty, které si konkurují. Odstřihněte také silné a tenké větve, protože ty blokují sluneční světlo a poškozují celý strom. Nebojte se zkrátit příliš dlouhé větve, protože se později stejně pravděpodobně zlomí. Strom můžete prořezávat také z estetických důvodů. Rozhodněte se, jaký tvar koruny stromu preferujete, a zastřihněte ji do požadovaného tvaru.

Jak prořezávat?

  • Větve a výhony prořezávejte nebo stříhejte šikmo, těsně za místem větvení. Jinak vám zůstane pahýl a hrozí, že větev uschne.
  • Větší řezy (3 cm a více) ošetřete roubovacím voskem nebo stromovým balzámem. Buďte však opatrní, průměr řezu by nikdy neměl přesáhnout 5 cm.
  • Hlavní větve udržujte vodorovné nebo mírně nakloněné. Strom pak bude lépe rodit. Výhony, které směřují přímo nahoru nebo dolů, zastřihněte.
  • Odstraňte maximálně 20 % větví, protože více by mohlo strom oslabit.
  • Vždy používejte dostatečně ostré nástroje. Na slabší větve používejte zahradnické nůžky a na silnější větve prořezávací pilku. Před zahájením práce nástroje ošetřete, očistěte a nabruste.

Leave a Response