BlogZahrada

Co je třeba udělat v srpnu, aby rybízové keře dobře plodily?

148views

V posledním měsíci léta byste měli věnovat pozornost rybízovým keřům. V probíhající sezóně již vykonaly svou práci, a proto je na čase poskytnout jim vše, co potřebují. Příští rok vás pak budou moci potěšit ještě lepší úrodou.

Již dříve jsme psali, že v srpnu by si každý zahrádkář měl najít čas na výsadbu a přesazování vytrvalých okrasných rostlin.

Zahradníci nabízejí plán činnosti, který pomůže vše provést správně. Rybíz bude připraven podle všech pravidel.

Akční plán:
Sanitární prořezávání. V srpnu se nasazují pupeny pro příští rok. Odřízněte vrcholky větví. Větve zkraťte asi o 15-20 cm.

Odstranění starých a poškozených listů. Prohlédněte keř a odstraňte vše zkroucené, pochybné, ochablé. Tím pomůžete keři k regeneraci.

Krmení. Aplikujte vrchní zálivku, která má nízký obsah dusíku, ale většinu tvoří fosfor a draslík.

Zalévání. Po krmení je třeba keře zalít. Jeden dospělý keř potřebuje 3 vědra vody, u mladších keřů můžete použít 2 vědra.

Provzdušnění půdy. Produkujte provzdušnění. Do země zapíchněte vidle, ale ve vzdálenosti 30 cm od keřů, abyste nepoškodili kořenový systém. Tímto způsobem zajistíte lepší přístup vzduchu pro zlepšení růstu a vývoje.

Pokud neprší, zalévejte rybíz jednou týdně a do brázd pod každým keřem nalijte až tři litry teplé vody. Rybíz vodu miluje, ale přemokření nesnáší a může začít hnít.

Rybíz může bez problémů růst na jednom místě přibližně 10-15 let.

 

Leave a Response