Blog

Mrkev se nedá odnést v kbelících: jedno krmení – dosud nevídaná úroda okopanin

63views

Mrkev v letošní sezóně aktivně nabírá hmotu a pro získání rekordní úrody je důležité věnovat pozornost správnému krmení.

Za jedno z nejlepších hnojiv pro okopaniny v srpnu je považován superfosfát. Toto minerální hnojivo bohaté na fosfor podporuje zahušťování a prodlužování kořenů a zvyšuje odolnost rostlin vůči chorobám.

K aplikaci superfosfátu stačí 20-30 gramů na metr čtvereční záhonu. Granule se rovnoměrně rozprostřou po povrchu půdy a poté se pečlivě zapraví do vrchní vrstvy hráběmi nebo motykou.

Neméně užitečný je i dřevěný popel. Tento přírodní zdroj draslíku a fosforu nejen obohacuje půdu, ale také zlepšuje její strukturu a chrání mrkev před škůdci. Doporučuje se aplikovat popel v množství 200-300 gramů na metr čtvereční, rovněž rovnoměrně rozprostřený a zapravený do půdy.

Kromě toho mohou komplexní minerální hnojiva, speciálně určená pro okopaniny, výrazně zlepšit stav mrkve. Tato složení obsahují všechny potřebné prvky: dusík, fosfor, draslík a stopové prvky. Obvykle stačí 30-40 gramů na metr čtvereční, které by měly být také zapraveny do půdy.

Je důležité mít na paměti, že jakákoli hnojiva by měla být aplikována do vlhké půdy, protože v suché půdě budou méně účinná. Proto se doporučuje záhony před hnojením zalít.

Při dodržování těchto jednoduchých doporučení můžete očekávat dosud nevídanou úrodu mrkve. Šťavnatá a chutná kořenová zelenina bude vynikajícím doplňkem každého stolu a její velikost a kvalita potěší i ty nejnáročnější zelináře.

Leave a Response