BlogZahrada

Kopejte, nečekejte: odborník řekl, jak zachránit úrodu brambor při dlouhotrvajících deštích

80views

 

Domnívá se, že brambory by se měly vykopávat po 25. srpnu. Do této doby brambory dozrávají, jejich slupka hrubne, což znamená, že hlízy budou dlouho skladovány a do termínu neshnijí ani nevyklíčí. Pokud však vytrvale prší, neotálejte. Brambory raději vykopejte, jinak shnijí přímo v zemi. Profesionální agronom poradil, jak se rychle připravit na sklizeň brambor, pokud taková potřeba nastane.

Tip #1. Uvolněte rozteč řádků

Uvolnění rozteče řádků je zbytečně pracné a mnoho dachařů ho zanedbává. Velmi zbytečně! Je užitečné pro všechny rostliny v jakémkoli období, ale pro brambory v srpnu má tato agronomická technika zvláštní význam.
Celá věc spočívá v tom, že kvůli dešťům a zavlažování se na zemi vytváří tvrdá kůra, která neumožňuje průchod vzduchu ke kořenům rostliny a hlízám. Uvolněním půdy umožníte přístup kyslíku ke kořenům, v důsledku čehož slupka na nich mnohem rychleji zhrubne. A silná slupka je klíčem k úspěšnému uskladnění sklizně.

Řádky kypřete asi týden před předpokládaným termínem vykopání, který by měl být určen na relativně suchý den.

Tip #2. Neotřepávejte půdu

Pokud je půda, ve které se brambory nacházely, velmi mokrá, pak budou hlízy vytažené na světlo pokryty vrstvou zeminy. Nikdy by se neměla odlupovat: jednoduše odstraníte tenkou slupku spolu se zeminou. A takové brambory bude třeba sníst v prvních několika dnech, nebudou se skladovat.

Nejprve je třeba kořenové plodiny usušit: k tomu je nechte v dobře větrané místnosti, ale ne na slunci, které je pro plody destruktivní. Poté z brambor opatrně oklepejte suchou zeminu.

Tip #3. Dopřejte bramborám čas na dozrání

Nouzově vykopané brambory je třeba poslat k umělému dozrání. Za tímto účelem ponechte plodinu dva až tři týdny v chladné, dobře větrané a zatemněné místnosti. V takových podmínkách se na hlízách začne tvořit hrubá slupka, a to je to, co potřebujeme.

Tip 4: Brambory důkladně sklízejte
Jakmile brambory dozrají, pečlivě oddělte hlízy. Oddělte a vyhoďte nahnilé, pořezané nebo fytoftorou napadené kořenové plodiny. Do trvalého skladu by měly jít pouze zdravé brambory bez skvrn a známek chorob.

Leave a Response